Istraživanje povezuje klimatske promene sa povećanim rizikom od samoubistava u Australiji

Istraživanje povezuje klimatske promene sa povećanim rizikom od samoubistava u Australiji

Novo istraživanje koje je predvodio Univerzitet Curtin otkrilo je da su neuobičajeno visoke temperature povezane s klimatskim promenama potencijalno povećale rizik od samoubistava u Australiji tokom poslednjih dvadeset godina. Prema studiji objavljenoj u časopisu BMJ Mental Health, oko 0,5% od 50.733 zabeleženih samoubistava u ovom periodu može se povezati sa toplinskim anomalijama.

Vodeći istraživač, dr Lukas Hercog iz Saradničkog centra za klimatske promene i procenu uticaja na zdravlje na Univerzitetu Curtin, izjavio je da rezultati sugerišu potrebu za strategijama javnog zdravlja koje adresiraju uticaj klimatskih promena na mentalno zdravlje. Studija je pokazala da su viši rizici primetni kod muškaraca starijih od 55 godina, posebno tokom toplijih meseci.

„Analizom podataka od 2000. do 2019. godine u poređenju sa prethodnim decenijama, uočili smo povećan rizik od samoubistva tokom anomalija visokih temperatura“, rekao je dr Hercog. „Toplotne anomalije tokom ovog perioda bile su između 0,02°C do 2,2°C iznad istorijskog proseka širom Australije.“

Dr Ivan Hanigan, viši autor i direktor Saradničkog centra za procenu uticaja na zdravlje, naglasio je hitnu potrebu za strategijama ublažavanja klimatskih promena i prilagođavanja u vladinom planiranju. „Potrebno je razviti sisteme podrške i usluge za pomoć ljudima u suočavanju sa ekstremnim vrućinama koje postaju sve češće zbog globalnog zagrevanja“, izjavio je dr Hanigan.

Studija ne ulazi u detalje pojedinačnih varijabli kao što su socioekonomski status, istorija mentalnog zdravlja ili pristup uslugama. Umesto toga, ona naglašava važnost razmatranja faktora životne sredine u strategijama javnog zdravlja i naporima za prevenciju samoubistava.

„Naši nalazi pružaju važan uvid u to kako klimatske promene mogu uticati na mentalno zdravlje, ali buduće studije će biti ključne za razumevanje mehanizama i konkretnih uticaja“, zaključio je dr Hanigan.