Čak i umerena konzumacija alkohola šteti zdravlju starijih osoba

Čak i umerena konzumacija alkohola šteti zdravlju starijih osoba

Novo istraživanje potvrđuje da alkohol nije vaš prijatelj dok starite: čak i lagano pijenje je povezano sa povećanjem smrtnosti od raka među starijim odraslim osobama, pri čemu je povećan rizik najizraženiji kod onih koji su imali druge zdravstvene probleme ili žive u područjima sa niskim prihodima.

Studija, koja je pratila nešto više od 135.000 odraslih starijih od 60 godina tokom 12 godina, takođe odbacuje dugotrajno uverenje da je lagana ili umerena konzumacija alkohola dobra za srce.

Umesto toga, istraživači su objavili u ponedeljak u časopisu JAMA Netvork Open, da nije bilo smanjenja smrtnosti od srčanih bolesti među osobama koje piju malo ili umereno, bez obzira na njihov zdravstveni ili socioekonomski status.

„Nismo pronašli dokaze o korisnoj povezanosti između niske potrošnje alkohola i [ukupne] smrtnosti“, rekao je za Njujork tajms glavni autor studije dr Rosario Ortola, docent preventivne medicine i javnog zdravlja na Universidad Autonoma de Madrid.

S druge strane, dodala je, alkohol verovatno podiže rizik od raka „od prve kapi“.

Nova otkrića stižu dok se stručnjaci bore sa onim što bi trebalo da budu zvanične američke smernice o konzumiranju alkohola. Dve naučne grupe pripremaju izveštaje o odnosu između alkohola i zdravlja pre ažuriranja američkih smernica o ishrani, objavio je Tajms.

Trenutne američke smernice o ishrani kažu da je „manje piti bolje za zdravlje nego piti više“, i da bi odrasli od 21 i više godina trebalo da se ograniče na jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce.

U međuvremenu, Svetska zdravstvena organizacija kaže da čak i niski nivoi konzumacije alkohola „mogu doneti zdravstvene rizike“, ali dodaje da „većina štetnosti u vezi sa alkoholom dolazi od teške epizodne ili teške kontinuirane konzumacije alkohola“.

Nova studija je otkrila da je pijenje uglavnom vina i pijenje samo uz obroke umanjilo rizik, posebno od smrti od raka.

To smanjenje rizika moglo bi biti zbog sporije apsorpcije alkohola ili bi moglo odražavati druge izbore zdravog načina života koje su ovi ljudi napravili, predložio je Ortola.

Sve u svemu, umereno konzumiranje alkohola – definisano kao između 20 i 40 grama alkohola dnevno za muškarce i između 10 i 20 grama za žene – bilo je povezano sa većim rizikom od smrti od svih uzroka i većim rizikom od umiranja od raka. U Sjedinjenim Državama, standardno piće je 14 grama alkohola.

Obilnije konzumiranje alkohola – preko 40 grama dnevno za muškarce i preko 20 grama dnevno za žene – bilo je povezano sa većom smrtnošću od svih uzroka, kao i od raka i kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je istraživanje.