Vatrogasci EU će se pridružiti dok se razbuktale bitke u Grčkoj

Vatrogasci EU će se pridružiti dok se razbuktale bitke u Grčkoj

Grčka se u utorak već treći dan bori sa ogromnim šumskim požarom u blizini Atine, a stotine evropskih vatrogasaca treba da se pridruže naporima da obuzdaju smrtonosni požar koji je spalio delove predgrađa prestonice.

Podstaknut jakim vetrovima, najgori šumski požar u Grčkoj ove godine jurio je po isušenom pejzažu, primoravši hiljade ljudi da napuste svoje domove, jer je izazvao široka razaranja širom grčke prestonice.

Najmanje jedna osoba je preminula, a najmanje 66 osoba je zbrinuto od povreda. Povređena su i dva vatrogasca.

„Na frontu smo na boljem nivou“, izjavio je rano u utorak za državnu televiziju ERT Kostas Cigkas, šef udruženja grčkih vatrogasnih oficira.

„Ali uslovi opet neće biti laki. Od podneva će biti vetra“ i „svaki sat koji prođe biće sve teži“, rekao je on.

Nacionalna opservatorija je saopštila da se u Atini u utorak očekuju temperature do 38 stepeni Celzijusa, uz vetrove brzine do 39 kilometara na sat.

Oko 700 vatrogasaca, uz podršku 200 vatrogasnih vozila i devet aviona, borilo se u utorak sa požarom koji je izbio u nedelju popodne u gradu Varnavas, oko 35 kilometara severoistočno od Atine, saopštila je vatrogasna služba.

Pokrenuta jakim vetrovima, narasla je u 30 kilometara dugu liniju plamena na mestima visokom više od 25 metara, navodi državna TV ERT.

Grčka Nacionalna opservatorija, koja je i sama ugrožena šumskim požarom, saopštila je u ponedeljak da je najmanje 10.000 hektara uništeno požarom.

Nakon poziva grčke vlade za međunarodnu pomoć, očekivalo se da će se dodatni vatrogasci, helikopteri, vatrogasna vozila i cisterne za vodu pridružiti naporima Francuske, Italije, Češke, Rumunije, Srbije i Turske, saopštile su vlasti.

Telo žene pronađeno je u utorak u zapaljenoj atinskoj fabrici, što je, kako se veruje, prvi smrtni slučaj u požaru.

Kako je saopštilo ministarstvo zdravlja, od nedelje je 66 osoba zbrinuto od povreda povezanih sa požarom.

Grčka konzervativna vlada našla se u utorak na udaru štampe.

„Dosta je bilo“, grmela je naslovna strana najprodavanijeg grčkog centrističkog dnevnika Ta Nea, dok je liberalni Katimerini rekao da je pakao „van kontrole“ ostavio ogromna razaranja (i) neodgovorena pitanja“.

„Evakuišite Maksimua“, rekao je levičarski dnevnik Efsin, misleći na zgradu u kojoj se nalazi kancelarija premijera.

Mnogi drugi dnevni listovi su takođe predvodili „noćnu moru“, uključujući provladin list Eleftheros Tipos.

Uprkos snagama od stotina vatrogasaca, desetinama vatrogasnih vozila i desetinama vodenih bombardera, požar je u ponedeljak zahvatio planinu Pentelikon, poznatu i kao planina Pentelikus, koja gleda na glavni grad i zahvatila predgrađa dom desetinama hiljada stanovnika.

Izdato je na desetine naređenja za evakuaciju, a mnoge hiljade su pobegle pošto je vatra uništila kuće, preduzeća i automobile u predgrađima Nea Penteli, Palaja Penteli, Patima Halandriju i Vrilisija.

Premijer Kirijakos Micotakis, koji je boravio na odmoru na svom rodnom ostrvu Hanija, vratio se u nedelju u prestonicu.

U ponedeljak je prikazan u poseti Ministarstvu civilne zaštite, ali još nije komentarisao katastrofu.

Uništenje je oživelo sećanja na požare u julu 2018. u Matiju, priobalnom području u blizini Maratona, gde su 104 osobe poginule u tragediji za koju su kasnije okrivljeni kašnjenja i greške u evakuaciji.

Letnja sezona šumskih požara u Grčkoj ove godine je zabeležila desetine dnevnih požara nakon što je ova mediteranska zemlja zabeležila najtopliju zimu i najtopliji jun i jul od kada je počelo prikupljanje pouzdanih podataka 1960. godine.