Muškarac iz Njujorka uhapšen zbog napada na Jevrejina u Bruklinu: Optužen za zločin iz mržnje

Muškarac iz Njujorka uhapšen zbog napada na Jevrejina u Bruklinu: Optužen za zločin iz mržnje

Vincent Sumpter, 22-godišnji muškarac iz Bruklina, uhapšen je i optužen za zločin iz mržnje nakon što je, prema policijskim izveštajima, izbo 33-godišnjeg Jevrejina u blizini sinagoge u naselju Kraun Hajts u Bruklinu. Incident se dogodio u subotu oko 2 sata ujutru.

Policija navodi da je Sumpter, koji je uzvikivao „Slobodna Palestina“, izbo žrtvu nožem u stomak nakon verbalnog sukoba u kojem je žrtva pitala zašto Sumpter stalno ponavlja tu frazu. Žrtva je prevezena u bolnicu i trenutno je u stabilnom stanju.

Sumpter se izjasnio da nije kriv za optužbe za napad drugog stepena kao zločin iz mržnje i druge optužbe tokom suđenja. Trenutno je u pritvoru sa kaucijom od 100.000 dolara u gotovini ili 250.000 dolara.

Lokalni rabin Jaakov Berman potvrdio je da je žrtva bila Jevrejin sa „dugogodišnjim vezama“ sa zajednicom i izrazio zabrinutost zbog rastuće antisemitske mržnje. On je dodao da su stanovnici zadržali Sumptera do dolaska policije.

Mark Trejger, izvršni direktor Saveta za odnose sa jevrejskom zajednicom u Njujorku, osudio je napad i istakao da je to opasan znak eskalacije antisemitskog nasilja u gradu i širom Sjedinjenih Država.

Ranije ovog meseca, Tejlor Pelton (28) uhapšena je zbog zločina iz mržnje zbog uloge u vandalizmu domova čelnika Bruklinskog muzeja tokom propalestinskih protesta u junu. Pelton je, prema policijskim izveštajima, bila među šest osoba koje su uništile domove, uključujući i kuću direktorke muzeja Anne Pasternak.