Prva proteomska studija neuroendokrinih tumora pankreasa može otvoriti vrata novim terapijama

Prva proteomska studija neuroendokrinih tumora pankreasa može otvoriti vrata novim terapijama

Neuroendokrini tumori pankreasa (PanNETs) su redak oblik karcinoma pankreasa za koji predviđanje kliničkih ishoda pacijenata i obezbeđivanje odgovarajućeg upravljanja pacijentom ostaju izazov.

U prvom istraživanju ove vrste, naučnici iz medicinskog centra Beth Israel Deaconess (BIDMC) koristili su proteogenomiku – integrisanu veliku studiju genoma i proteoma – da okarakterišu 37 neuroendokrinih tumora pankreasa. Istraživački tim je koristio najnoviju generaciju proteinske masene spektrometrije.

Istraživanje je objavljeno u časopisu iScience.

Rad je identifikovao četiri ranije neopisana PanNET podtipa. Dva proteomska podtipa su pokazala visoku stopu recidiva, što ukazuje na ranije neprepoznatu kliničku agresivnost. Hipoksija i inflamatorni putevi su značajno obogaćeni ovim klinički agresivnim podtipovima. Detaljne analize su otkrile adaptaciju metaboličkog puta i obogaćivanje imunosupresivnih molekula koji bi potencijalno mogli poslužiti kao terapijski ciljevi.

Važno je, dodaju istraživači, da se ovi proteomski podtipovi ne bi mogli otkriti korišćenjem prethodnih pristupa PanNET-ovima zasnovanih na genomici ili trenutnih najsavremenijih kliničkopatoloških PanNET podtipova.

Michael Roehrl, šef odeljenja za patologiju i PI u BIDMC-u, rekao je: „Proteogenomika predstavlja značajan korak napred u razumevanju neuroendokrinih tumora pankreasa, a naš javno dostupan proteomski PanNET skup podataka bi trebalo da bude od neposrednog interesa za naučnike i lekare širom sveta.