Bajden priznaje da je bio pod pritiskom da napusti predsedničku trku

Bajden priznaje da je bio pod pritiskom da napusti predsedničku trku

Američki predsednik Džo Bajden priznao je da su ga njegove kolege demokrate ubedile da će ih „povrediti“ tako što će ostati u trci za Belu kuću i identifikovao je bivšu predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi kao ključnu ličnost koja je uticala na njegovu odluku da podnese ostavku.

Bajden je suspendovao svoju kampanju za reizbor krajem jula, skoro mesec dana nakon što je televizijska debata sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom razotkrila njegov očigledan kognitivni pad. U nedeljama između debate i njegovog povlačenja, liberalni stručnjaci, demokratski poslanici i stranački donatori su pozvali Bajdena da prekine svoju kampanju, pošto su ankete pokazale da je 81-godišnji aktuelni predsednik izgubio poziciju od Trampa.

„Ankete koje smo imali pokazale su da je to bila trka između vrata i vrata, to bi bilo do kraja, a ono što se desilo je da su brojne moje demokratske kolege u Domu i Senatu mislile da ću ih povrediti u trkama“, rekao je Bajden za CBS Nevs u nedelju, u svom prvom intervjuu od završetka kampanje.

„Bio sam zabrinut ako bih ostao u trci, to bi bila tema, vi biste me intervjuisali o tome zašto je Nensi Pelosi rekla – zašto… i mislio sam da bi to bila prava distrakcija“, dodao je on.

Pelosi je bila prva istaknuta demokrata koja je javno dovela u pitanje Bajdenovu mentalnu sposobnost nakon debate. Govoreći za MSNBC sledeće nedelje, izjavila je da bi bilo „legitimno pitanje reći: ’Da li je ovo epizoda ili je ovo uslov?“.

Pelosijevi komentari su otvorili vrata brojnim uticajnim demokratama da zahtevaju Bajdenovo povlačenje. Glavni među ovim glasovima bio je Bajdenov nekadašnji šef, bivši predsednik Barak Obama. Prema pisanju Vašington posta, Obama je rekao ljudima da je zabrinut što se ankete udaljavaju od Bajdena, što se izborni put bivšeg predsednika Donalda Trampa širi i što donatori napuštaju predsednika.

Zajedno sa liderom većine u Senatu Čakom Šumerom, Pelosi je prenela Obaminu poruku Bajdenu, piše list.

Bivši predsednik Predstavničkog doma poriče da je vodio bilo kakav pokušaj da se Bajden istera. „Možda misli da je moja izjava izazvala nešto… Ne znam, jer od tada nisam razgovarala s njim“, rekla je ona novinarima ranije ove nedelje. Pelosi je odbila da kaže da li je direktno tražila od Bajdena da obustavi svoju kampanju, ali je rekla da smatra da predsednik „nije imao kampanju koja je bila na putu pobede“.

Tramp je Bajdenovo povlačenje okarakterisao kao „puč“ Demokratske stranke. „Svi su ga bacili i rekli: ’Ili se lepo izvlačiš ili ćemo mi krenuti za tobom.‘ I to se dogodilo. I nije imao izbora. Nema sumnje u to“, rekao je on za New York Post prošlog meseca.