Izrael proširio naredbe za evakuaciju u južnoj Gazi nakon smrtonosnog udara na školu koja je pretvorena u sklonište

Izrael proširio naredbe za evakuaciju u južnoj Gazi nakon smrtonosnog udara na školu koja je pretvorena u sklonište

Izraelska vojska naredila je evakuacije u južnom delu Gaze nakon smrtonosnog vazdušnog napada na školsko pretvoreno sklonište na severu, u kome je stradalo najmanje 80 Palestinaca. Ovaj napad predstavlja jedan od najsmrtonosnijih u desetomesečnom ratu između Izraela i palestinskih militanata.

U nastojanjima da očiste područja gde su se ranije sukobljavali s Palestincima, Izrael je izdao naređenje za masovne evakuacije, posebno u Kan Junisu, gradu koji je pretrpeo široka razaranja tokom ranijih ofanziva. Stotine hiljada ljudi su već raseljene na ovom uskom teritoriju, što je dovelo do izuzetno teške humanitarne krize.

Poslednje naređenje za evakuaciju došlo je putem letaka spuštenih iz vazduha, nakon čega su porodice počele napuštati svoje domove u potrazi za sigurnijim mestima. Ova situacija je posebno teška za ljude poput Amal Abu Jahije, majke troje dece, koja je već četvrti put primorana na raseljavanje zbog sukoba.

Ministarstvo zdravlja Gaze beleži visok broj palestinskih žrtava u ratu, s brojem poginulih koji se približava 40.000. Međunarodne grupe za pomoć upozoravaju na humanitarnu krizu, sa naglaskom na glad koja preti stanovništvu Gaze.

Sukob između Izraela i Palestinaca eskalirao je kada su militanti Hamas-a probili odbranu Izraela i izvršili napade duž granice, uzimajući talce i ubijajući civile. Međunarodni napori za posredovanjem u prekidu vatre nisu dali željene rezultate, a strah od regionalnog rata se pojačava.

U okupiranoj Zapadnoj obali, nasilje je takođe preraslo u smrtonosne incidente, poput napada na izraelskog civila. Izraelska vojska reagovala je na ove incidente, ali je situacija i dalje napeta.

Napadi na škole i druge civilne objekte u Gazi izazvali su osudu širom sveta, uz apel za prekid vatre i rešavanje humanitarne krize koja se produbljuje sa svakim novim incidentom.