Čini se da dijeta u stilu posta dovodi do dinamičkih promena u ljudskom mozgu

Čini se da dijeta u stilu posta dovodi do dinamičkih promena u ljudskom mozgu

Naučnici koji žele da se pozabave našom tekućom krizom gojaznosti došli su do važnog otkrića: povremeno ograničenje kalorija dovodi do značajnih promena i u crevima i u mozgu, što može otvoriti nove mogućnosti za održavanje zdrave težine.

Istraživači iz Kine su proučavali 25 dobrovoljaca koji su klasifikovani kao gojazni u periodu od 62 dana, tokom kojih su učestvovali u programu povremene restrikcije energije (IER) – režimu koji uključuje pažljivu kontrolu unosa kalorija i relativno gladovanje nekih dana.

Ne samo da su učesnici studije izgubili na težini – 7,6 kilograma ili 7,8 procenata svoje telesne težine u proseku – postojali su i dokazi o promenama u aktivnosti regiona mozga koji su povezani sa gojaznošću, a u gore crevnih bakterija.

„Ovde pokazujemo da IER dijeta menja osu ljudskog mozga-creva-mikrobioma“, rekao je zdravstveni istraživač Kiang Zeng iz Drugog medicinskog centra i Nacionalnog kliničkog istraživačkog centra za gerijatrijske bolesti u Kini kada su rezultati objavljeni u decembru 2023.

„Uočene promene u mikrobiomu creva i aktivnosti u regionima mozga povezanim sa zavisnošću tokom i nakon gubitka težine su veoma dinamične i povezane tokom vremena.“

Nije jasno šta uzrokuje ove promene, ili da li creva utiče na mozak ili obrnuto. Međutim, znamo da su creva i mozak usko povezani, tako da bi lečenje određenih delova mozga moglo biti način da se kontroliše unos hrane.

Promene u moždanoj aktivnosti, primećene putem skeniranja funkcionalne magnetne rezonance (fMRI), bile su u regionima za koje se zna da su važni u regulaciji apetita i zavisnosti – uključujući inferiorni frontalni orbitalni girus.

Štaviše, promene mikrobioma creva, analizirane putem uzoraka stolice i merenja krvi, bile su povezane sa određenim regionima mozga.

Na primer, bakterija Coprococcus dolazi i Eubacterium hallii su negativno povezane sa aktivnošću u levom donjem frontalnom orbitalnom girusu, oblasti uključenoj u izvršnu funkciju, uključujući našu snagu volje kada je u pitanju unos hrane.

„Smatra se da mikrobiom creva komunicira sa mozgom na složen, dvosmeran način“, rekao je medicinski naučnik Sjaoning Vang iz Državnog kliničkog centra za gerijatriju u Kini.

„Mikrobiom proizvodi neurotransmitere i neurotoksine koji pristupaju mozgu preko nerava i cirkulacije krvi. Zauzvrat, mozak kontroliše ponašanje u ishrani, dok hranljive materije iz naše ishrane menjaju sastav crevnog mikrobioma.“

Procenjuje se da više od milijardu ljudi širom sveta ima gojaznost, što dovodi do povećanog rizika za mnoštvo različitih zdravstvenih problema, od raka do srčanih bolesti. Znajući više o tome kako naši mozak i creva zavise jedni od drugih, moglo bi da napravi veliku razliku u efikasnom sprečavanju i smanjenju gojaznosti.

„Sledeće pitanje na koje treba odgovoriti je precizan mehanizam kojim mikrobiom creva i mozak komuniciraju kod gojaznih ljudi, uključujući i tokom mršavljenja“, rekao je biomedicinski naučnik Liming Vang sa Kineske akademije nauka.

„Koji su specifični mikrobiom creva i regioni mozga kritični za uspešan gubitak težine i održavanje zdrave težine?“