Sjedinjene Države obaraju rekorde na Olimpijadi: Meklaflin-Levron i Tomas donose 14. zlatnu medalju

Sjedinjene Države obaraju rekorde na Olimpijadi: Meklaflin-Levron i Tomas donose 14. zlatnu medalju

Sidni Meklaflin-Levron i Gabi Tomas pridružili su se trijumfalnoj ekipi SAD u finalu ženskog 4×400 metara releja na Olimpijadi, osvajajući 14. zlatnu medalju za svoju zemlju i 34. medalju u ukupnom poretku. Na stazi u Stad de Fransu, američki tim je završio trku u impresivnih 3 minuta i 15,27 sekundi, samo 0,1 sekunde manje od svetskog rekorda.

Meklaflin-Levron i Tomas su obezbedile drugu i treću nogu za Sjedinjene Države, prepuštajući prednost od 30 metara Aleksisu Holmsu, koji nije izgubio poziciju. Ova pobeda je označila najveći broj medalja za SAD na Olimpijadi od početka 20. veka, kada su igre uključivale više događaja i manje zemalja. Takođe, 14 zlatnih medalja je najviše na Olimpijadi koja nije bila bojkotovana, nadmašivši rekord iz 1968. godine kada su Bob Bimon, Tomi Smit i Džon Karlos doneli 15 pobeda za SAD.

Pre ženske trke, tenzije su bile visoke u muškim konkurencijama. Rai Benjamin, osvajač zlatne medalje na 400 metara sa preponama, obezbedio je pobedu za SAD sa samo 0,1 sekundom prednosti nad Bocvanom u dramatičnom finalu, završivši devetodnevni olimpijski maraton uzbuđenja.

SAD su ranije izjednačile svoj ukupni broj medalja sa Igara u Riju kada je skakačica u vis Šelbi Mekjuen osvojila srebro, nakon izuzetnog nastupa u tajbrejku protiv Novozelanđanina Hemiša Kera.