Kina osvojila zlato u umetničkom plivanju na Olimpijskim igrama u Parizu

Kina osvojila zlato u umetničkom plivanju na Olimpijskim igrama u Parizu

Kina je u sredu uveče osvojila zlato u ekipnom umetničkom plivanju na Olimpijskim igrama u Parizu, dok su Sjedinjene Države osvojile srebro, a Španija bronzu. Ova dominacija Kine došla je u vreme kada je Rusija, koja je tradicionalno bila vodeća u ovom sportu, bila odsutna sa takmičenja. Od početka ovog veka, Rusija je osvajala zlatne medalje u umetničkom plivanju, ali ove godine to je bila Kina koja je trijumfovala.

Kineski tim postigao je impresivnih 996,1389 bodova, ispred SAD sa 914,3421 i Španije sa 900,7319. Ovo je bio značajan trenutak za Kinu i sam sport, koji je prošle godine promenio ime iz sinhronog plivanja kako bi osvežio svoj identitet.

Adam Andrasko, predsednik američkog umetničkog plivanja, istakao je da je sadašnja pažnja na ovaj sport nešto što do sada nije viđeno. Novi elementi, akrobatske rutine i veća fizička zahtevnost postali su suština ovog sporta. Učesnice su prikazale snagu, izdržljivost i energiju kroz svoje performanse.

Nova pravila i promene u suđenju učinile su da umetničko plivanje postane sličnije gimnastici na vodi, sa većim rizicima i dramatičnošću u izvođenju. Ove promene su dovele do spektakularnih nastupa i povećale interesovanje publike.

Muškarci su imali priliku da se takmiče po prvi put na Olimpijskim igrama u umetničkom plivanju, ali nijedan tim nije iskoristio tu mogućnost. Postoji razmišljanje o uvođenju mešovitih timova za naredne Olimpijske igre, što bi omogućilo veću inkluzivnost muškaraca u ovom sportu.