Njemačka osudila izjave izraelskog ministra finansija o humanitarnoj pomoći Gazi

Njemačka osudila izjave izraelskog ministra finansija o humanitarnoj pomoći Gazi

Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je kontroverzne izjave izraelskog ministra finansija Bezalela Smotriha u kojima je kritikovao slanje pomoći Palestincima u Pojasu Gaze i nazvao izgladnjivanje tamošnjih civila moralno opravdanim. Prema izveštajima Hine i dpa, portparol nemačkog ministarstva je izjavio da su Smotrihove reči „nečuvene i potpuno neprihvatljive“ i da se odbacuju na najoštriji mogući način.

„Imperativ humanosti i fundamentalni princip međunarodnog humanitarnog prava je da civili moraju biti zaštićeni u ratu i da moraju imati pristup vodi i hrani“, naglasio je portparol.

Prema izraelskim medijima, Smotrih je nedavno izjavio da bi bilo „opravdano i moralno“ blokirati isporuku humanitarne pomoći Gazi dok se ne oslobode svi taoci zarobljeni u napadima 7. oktobra. On je dodao da bi takva blokada bila opravdana čak i ako bi rezultirala glađu „dva miliona civila“ u Gazi, iako je svestan da međunarodna zajednica takvu meru ne bi dozvolila.

Portparol nemačkog ministarstva je naglasio da će se ove komentare „veoma pažljivo pratiti“ od strane međunarodnih sudova u Hagu, gde se Izrael suočava sa optužbama za genocid. U maju je glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda, Karim Kan, zatražio izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta zbog navodnih ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti u Gazi.