Nova metoda detekcije pesticida može otkriti tragove kontaminacije na voću koje pranje ne može ukloniti

Nova metoda detekcije pesticida može otkriti tragove kontaminacije na voću koje pranje ne može ukloniti

Pesticidi i herbicidi igraju ključnu ulogu u osiguravanju globalne bezbednosti hrane, ali njihova prisutnost na hrani može predstavljati značajan zdravstveni rizik za potrošače. Sada, istraživači izveštavaju u Nano Letters da su razvili naprednu analitičku metodu za detekciju čak i niskih nivoa pesticida na hrani, otkrivajući da trenutne metode sigurnosti hrane možda nisu dovoljno precizne.

Ova metoda, nazvana površinski poboljšana Raman spektroskopija (SERS), koristi metalne nanočestice za pojačavanje signala koji proizvode molekuli kada su izloženi Raman laserskom zraku. Ovi poboljšani signali omogućavaju identifikaciju čak i vrlo malih količina specifičnih hemikalija.

Tim istraživača, uključujući Dongdong Ie, Ke Zheng, Shaobo Han i njihove kolege, dizajnirao je novu membranu obloženu metalom za primenu u bezbednosti hrane. Membrana se sastoji od celuloznog hidrogelnog filma prekrivenog nanočesticama srebra, koji poboljšavaju SERS detekciju. Film je fleksibilan, providan u vidljivom svetlu i prikladan za primenu na različitim vrstama hrane.

U testovima su istraživači prskali pesticide tiram i karbendazim na jabuke, osušili ih i oprali kako bi oponašali svakodnevnu praksu. Postavljanjem membrana preko jabuka, SERS je uspešno otkrio prisustvo pesticida u malim koncentracijama, čak i kroz koru voća i u unutrašnjim slojevima pulpe. Ova metoda je takođe korišćena za detekciju pesticida na krastavcima, škampima, čili prahu i pirinču.

Ovi rezultati sugerišu da samo pranje voća možda nije dovoljno da se ukloni sav pesticid, što implicira potrebu za dodatnim merama, poput pilinga, kako bi se osigurala potpuna bezbednost hrane. Istraživači pozivaju na implementaciju ovakvih naprednih metoda detekcije u rutinskim procedurama sigurnosti hrane kako bi se smanjio rizik od konzumacije kontaminiranih proizvoda.