Indija zabrinuta zbog verskog progona u Bangladešu usred nemira

Indija zabrinuta zbog verskog progona u Bangladešu usred nemira

Indija je zabrinuta zbog progona verskih manjina u susednom Bangladešu dan nakon što je njena vlada svrgnuta usred nasilnih protesta protiv diskriminatornih kvota za zapošljavanje. Šeik Hasina, koji je u ponedeljak podneo ostavku na mesto premijera Bangladeša, nalazi se u Nju Delhiju.

U utorak, komentarišući napade na manjine, indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar rekao je da će njegova zemlja „prirodno ostati duboko zabrinuta sve dok se red i zakon vidljivo ne uspostavi“ u Bangladešu.

Indijske snage koje čuvaju granicu takođe su dobile instrukcije da budu „izuzetno oprezne s obzirom na ovu složenu situaciju“, rekao je on. Bangladeš i Indija dele granicu dužine oko 4.000 kilometara, petu najdužu kopnenu granicu na svetu.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci paljenja hinduističkih hramova i napada na kuće i preduzeća hinduista, izvestila je India Todai. Novinska agencija PTI izvestila je o tvrdnjama da su dva hinduistička lidera povezana sa sada zbačenom strankom Bangladeš Avami liga ubijena u nasilju nakon Hasine ostavke.

Hasinina partija se smatrala simpatičnom hindusima, koji čine oko 8% stanovništva Bangladeša.

U utorak, desničarska grupa Vishva Hindu Parishad (VHP) zatražila je od Nju Delhija da preduzme „sve moguće korake“ da održi sigurnost Hindusa u Bangladešu usred nemira. Ranije ove godine, Nju Delhi je odobrio brzo praćenje državljanstva nemuslimanima koji beže iz tri susedne zemlje, uključujući Bangladeš, zbog verskog progona.

Indijske železnice saopštile su u ponedeljak da obustavljaju prekogranična putovanja sa svojim susedom, dok su indijske avio-kompanije, uključujući avioprevoznika Er Indiju, otkazale letove za i iz glavnog grada Bangladeša, Dake.

U Bangladešu živi oko 19.000 Indijaca, od kojih su oko 9.000 studenti, prema Jaishankaru. Međutim, većina učenika se vratila u Indiju kada je došlo do nasilja, rekao je on.

Ministar je obećao da će Indija pomoći bivšoj premijerki Hasini tokom njenog boravka u zemlji. Nju Delhi i Daka potpisali su niz ključnih sporazuma sa njenom vladom kada je posetila Indiju u junu. Ona je takođe prisustvovala ceremoniji polaganja zakletve indijskog premijera Narendre Modija ranije ove godine.

Sada već prognani bivši premijer trenutno čeka odobrenje za putovanje u London. Ona je takođe vodila razgovore sa Finskom i Rusijom o tranzitu, izvestila je India Todai, pozivajući se na neimenovane izvore.

Hasinino svrgavanje usledilo je posle višenedeljnih nasilnih protesta koji su zahvatili zemlju i koji su, kako se izveštava, rezultirali stotinama smrtnih slučajeva. Protesti su prvobitno izbili prošlog meseca zbog kontroverzne šeme kvota za zapošljavanje u vladi koja je favorizovala decu ratnih veterana.