Nova studija otkriva kako kontekst korišćenja ekrana utiče na razvoj dece

Nova studija otkriva kako kontekst korišćenja ekrana utiče na razvoj dece

Prema novom istraživanju objavljenom u JAMA Pediatrics, način na koji deca koriste ekrane može imati značajan uticaj na njihov kognitivni, društveni i emocionalni razvoj. Ova studija, koja je obuhvatila više od 100 istraživanja sa preko 176.000 učesnika iz 30 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australiju, donosi važne uvide u zdravlje i razvoj dece u digitalnom dobu.

Vreme provedeno pred ekranima je u Australiji prepoznato kao jedan od najvećih zdravstvenih problema među decom, sa roditeljima koji se često osećaju krivim zbog povećane upotrebe digitalnih uređaja. Dok smernice preporučuju ograničenje vremena ispred ekrana na jedan sat dnevno za decu od 2 do 5 godina, istraživanje sugeriše da je kontekst korišćenja ekrana ključan za razumevanje njegovog uticaja.

Istraživanje je pokazalo da zajedničko korišćenje ekrana, gde roditelji i deca zajedno gledaju sadržaj, može poboljšati jezičke veštine i kognitivni razvoj dece. Ovaj interaktivni pristup omogućava deci da bolje razumeju sadržaj i povežu ga sa stvarnim svetom, što doprinosi razvoju njihovih veština komunikacije i rasuđivanja.

Međutim, sadržaj ekrana igra ključnu ulogu. Deca izložena neprikladnom sadržaju za njihov uzrast pokazuju lošije društvene veštine i ponašanje. Preporučuje se da roditelji biraju visokokvalitetne obrazovne sadržaje koji podstiču kreativnost, maštovitu igru i pozitivne društvene poruke, dok se treba izbegavati nasilni i zreo sadržaj.

Osim toga, istraživanje je pokazalo da mobilne tehnologije omogućavaju deci da koriste ekrane bilo gde i bilo kada, što može ometati kvalitet interakcije između roditelja i dece. Deca su pokazala bolje socijalne veštine i emocionalnu regulaciju kada su roditelji izbegavali korišćenje ekrana tokom porodičnih obroka i drugih rutina.

Na kraju, studija sugeriše da roditelji treba da smanje pozadinsku televiziju, jer može odvraćati decu od igre i učenja, te smanjiti kvalitet interakcije. Preporučuje se da se TV isključi kada nije aktivno korišćen, kako bi deca mogla bolje da se fokusiraju na igru i komunikaciju.

Ovi nalazi pružaju korisne smernice za roditelje u cilju poboljšanja zdravog razvoja dece u digitalnom okruženju.