Petogodišnja studija o hipertenziji pruža dodatne dokaze o prednostima konzumiranja voća i povrća

Petogodišnja studija o hipertenziji pruža dodatne dokaze o prednostima konzumiranja voća i povrća

Lekari preporučuju uključivanje voća i povrća u terapiju pacijenata sa hipertenzijom, navodeći da ova ishrana može značajno doprineti smanjenju krvnog pritiska, smanjenju rizika od srčanih oboljenja i poboljšanju zdravlja bubrega. Studija objavljena u The American Journal of Medicine pruža detaljan uvid u rezultate petogodišnjeg istraživanja.

Iako se preduzimaju napori za poboljšanje lečenja hipertenzije farmakološkim sredstvima, hronična bolest bubrega povezana sa hipertenzijom i smrtnost od srčanih oboljenja i dalje rastu. Zbog toga je važno istaći ulogu ishrane, posebno DASH dijete koja je bogata voćem i povrćem, kao prvobitnog terapijskog pristupa za hipertenziju.

Studije su pokazale da dijete koje obiluje voćem i povrćem može smanjiti krvni pritisak, smanjiti rizik od progresije bolesti bubrega i smanjiti rizik od srčanih oboljenja i smrtnosti od njih. Vođa istraživanja, Donald E. Vesson, ističe važnost ishrane bogate bazama za zdravlje bubrega i srca.

U istraživanju su učestvovali pacijenti sa hipertenzijom i visokim nivoom albumina u urinu, što ukazuje na povećan rizik od bolesti bubrega i srčanih oboljenja. Rezultati istraživanja pokazuju da voće i povrće, a ne NaHCO3, imaju pozitivan efekat na zdravlje bubrega i smanjenje krvnog pritiska.

Koistraživač Maninder Kahlon naglašava da voće i povrće mogu doneti koristi sa manjim dozama lekova za hipertenziju i smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Ističe se važnost integrisanja ishrane bogate voćem i povrćem u terapiju pacijenata sa hipertenzijom kao osnovnu strategiju.

Dr Vesson zaključuje da dijetetske intervencije mogu biti efikasne u zaštiti bubrega i srčanog sistema, te se preporučuje da se voće i povrće uključe kao temeljni deo lečenja hipertenzije. Takođe se ističe da bi lečenje trebalo započeti ishranom, a zatim se dodati lekovi prema potrebi.

Istraživači apeluju na pacijente da provere odnos albumina i kreatinina u urinu kako bi identifikovali potencijalne bolesti bubrega i rizik od srčanih oboljenja. Studija objavljena u The American Journal of Medicine pruža dodatne informacije o značaju ishrane za zaštitu bubrega i srca kod hipertenzije.