Turski ministar spoljnih poslova: I Rusija i SAD veruju Turskoj

Turski ministar spoljnih poslova: I Rusija i SAD veruju Turskoj

Posredovanje Ankare u razmeni zarobljenika između Moskve i Vašingtona pokazuje da Turskoj imaju poverenje obe sile, rekao je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.

Zamena od 1. avgusta bila je najveća od Hladnog rata. U njemu se osam ruskih državljana koji su ranije bili zatočeni na Zapadu vratili kući, u zamenu za 16 osoba, uključujući dva osuđena američka špijuna.

„Operacija razmene koja se odigrala u Ankari, kao što vidimo, dokazuje da i SAD i Rusija smatraju Tursku partnerom kome se može verovati“, rekao je Fidan u ponedeljak u Kairu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim egipatskim kolegom Badrom Abdelatijem. .

„Turska nacionalna obaveštajna organizacija (MIT) je od samog početka koordinirala operaciju sa svojim američkim i ruskim kolegama“, dodao je Fidan.

Vašington je ovu razmenu nazvao „podvigom diplomatije“ i zahvalio turskoj vladi što je to omogućila. Sjedinjene Američke Države su takođe zahvalile Nemačkoj, Poljskoj, Sloveniji i Norveškoj što su se odrekle zatvorenih Rusa za razmenu.

Predsednik Vladimir Putin lično je dočekao avion sa Rusima koji se vraćaju na moskovskom aerodromu Vnukovo-2. Na vrhu liste našao se Vadim Krasikov, obaveštajni operativac osuđen u Nemačkoj za atentat na čečenskog separatistu traženog u Rusiji zbog ratnih zločina.

U međuvremenu, SAD su obezbedile puštanje na slobodu reportera Volstrit džurnala Evana Gerškoviča, bivšeg marinca Pola Vilana, uposlenicu RSE/RL Alsu Kurmaševu i Vladimira Kara-Murzu, između ostalih. Kara-Murza je dvojni državljanin Rusije i Velike Britanije i takođe ima američku zelenu kartu.

Svi pojedinci koje je Rusija poslala na Zapad dobili su pomilovanja u okviru razmene.