Američki sud presudom protiv Gugla može značajno promeniti tržište pretrage

Američki sud presudom protiv Gugla može značajno promeniti tržište pretrage

Američki okružni sudija Amit Mehta doneo je presudu kojom je utvrdio da Gugl nezakonito koristi svoju dominantnu poziciju na tržištu pretrage kako bi ugušio konkurenciju i sprečio inovacije. Odluka, koja se očekivala skoro godinu dana, predstavlja ozbiljan udarac za Guglovu imperiju, koja je trenutno lider na tržištu pretrage sa udelom od 89,2% u opštem pretraživanju i 94,9% na mobilnim uređajima.

Ova presuda dolazi nakon opsežnog suđenja u kojem je američko Ministarstvo pravde optužilo Gugl za antimonopolsko ponašanje. Prema rečima sudije Mehte, dokazi su pokazali da Gugl koristi svoju dominantnu poziciju da bi se osigurao monopol, često koristeći stotine milijardi dolara za osiguranje svog pretraživača kao podrazumevane opcije na različitim uređajima.

Gugl je najavio planove za žalbu na ovu presudu, dok su regulatori iz Ministarstva pravde pozdravili odluku kao važan korak u obuzdavanju moći tehnoloških divova. „Nijedna kompanija nije iznad zakona,“ izjavio je državni tužilac Merik Garland.

Presuda je deo šireg antimonopolskog nadzora, koji je takođe usmeren na druge velike tehnološke kompanije, uključujući Apple i Ticketmaster. Dalje posledice za Gugl uključuju mogućnost da se mora odustati od određenih poslovnih praksi i potencijalne pravne i finansijske posledice koje bi mogle uticati na njegovu tržišnu poziciju i prihod.