Med pomaže probiotičkim bakterijama da prežive u jogurtu, pokazuju nove studije

Med pomaže probiotičkim bakterijama da prežive u jogurtu, pokazuju nove studije

Dodavanje meda u jogurt može poboljšati preživljavanje probiotičkih bakterija, sugerišu rezultati dve nove studije sa Univerziteta Ilinois Urbana-Champaign. Istraživanja su pokazala da med podržava probiotike u jogurtu i može poboljšati njihov opstanak u crevima.

U prvoj studiji, istraživači su ispitivali uticaj različitih vrsta meda—lucerke, heljde, deteline i cvet narandže—na preživljavanje sojeva Bifidobacterium animalis u jogurtu kroz simulirane procese varenja. Otkrili su da jogurt sa medom, posebno sa sortom deteline, poboljšava opstanak probiotika u crevima u poređenju sa jogurtom sa šećerom ili vodom.

Druga studija testirala je ove nalaze na zdravim odraslim osobama, koje su konzumirale jogurt sa medom od deteline ili termički obrađeni jogurt tokom dve nedelje. Rezultati su pokazali da med podržava očuvanje probiotika, ali nije uticao na vreme prolaska kroz creva, učestalost pražnjenja creva ili mere raspoloženja i spoznaje.

„Naši rezultati potvrđuju laboratorijska otkrića u stvarnom svetu kod ljudi, ali je važno napomenuti da dodavanje meda, kao dodatnog šećera, treba biti umereno,“ izjavila je Hana Holšer, vanredna profesorka na Univerzitetu Ilinois Urbana-Champaign. „Dodavanje male količine meda u nezaslađeni jogurt može biti koristan način za poboljšanje zdravlja creva.“

Holšer preporučuje dodavanje prelivima, kao što su bobice, semenke ili orašasti plodovi, uz med, kako bi se obogatio obrok i podržala zdravlje creva.