Grčka beleži najtopliji jul u istoriji

Grčka beleži najtopliji jul u istoriji

Grčka je zabeležila najtopliji jul u istoriji, prema saopštenju Grčke nacionalne opservatorije. Prosečne temperature u zemlji porasle su za 2,5 stepeni Celzijusa između 1960. i 2024. godine. Jul 2024. premašio je prethodni rekord iz 2012. za 0,3 stepena Celzijusa.

Ovo je samo poslednji u nizu rekorda za Grčku, koja je nedavno izmerila najtopliji jun u istoriji. Tri od četiri najtoplije julske temperature u poslednjih 80 godina zabeležene su u poslednje četiri godine, što ukazuje na trend sve ekstremnijih vremenskih uslova.

Klimatske promene su, kako navode naučnici, učinile ekstremne vremenske prilike, uključujući toplotne talase, verovatnijim, dugotrajnijim i intenzivnijim. U junu, klimatski monitor Evropske unije izvestio je da je 21. jul bio najtopliji dan ikada registrovan na globalnom nivou, dok je rekord ponovo oboren sledećeg dana.

Kopernikusova služba za klimatske promene (C3S) izvestila je da je prosečna globalna temperatura vazduha na površini 21. jula iznosila 17,09 stepeni Celzijusa, što je najtoplije merenje od početka njihovih podataka iz 1940. godine. Dan nakon toga, globalna prosečna temperatura porasla je na 17,15 stepeni Celzijusa.