NASA postigla prvi uspešan test optičke komunikacije na 16 miliona kilometara

NASA postigla prvi uspešan test optičke komunikacije na 16 miliona kilometara

NASA je nedavno demonstrirala ključnu tehnologiju koja bi mogla revolucionizovati komunikaciju u svemiru. Emitovanjem poruka putem lasera na udaljenosti od skoro 16 miliona kilometara, dostignuto je postignuće koje predstavlja prvi put da je optička komunikacija poslata na takvu udaljenost. Ovo je značajan korak napred, s obzirom na to da tradicionalno koristimo radio talase za komunikaciju sa svemirskim letelicama. Korišćenje viših frekvencija svetlosti, poput bliske infracrvene, omogućava veliko povećanje brzine prenosa podataka.

Ovo dostignuće je rezultat NASA-inog eksperimenta optičkih komunikacija dubokog svemira (DSOC). Uspešno uspostavljanje komunikacione veze na ovoj udaljenosti predstavlja veliki korak napred u razvoju tehnologije za komunikaciju u svemiru. Pored toga, upotreba infracrvene svetlosti omogućava inženjerima da prenose talase lasera na efikasan način, uz minimalnu potrošnju energije.

Bitovi podataka kodirani su u fotonima koje emituje laser, što zahteva upotrebu naprednih instrumenata kako bi se informacije pripremile za prenos. Iako su izazovi prisutni, poput prilagođavanja konfiguracije sistema u realnom vremenu, postignuti rezultati su ohrabrujući.

Laserski primopredajnik koji je uspostavio vezu nalazi se na svemirskom brodu Psiha, koji je trenutno na putu ka asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Ovaj uspešan test potvrđuje da je laserska komunikacija blizu infracrvenog spektra brza i pouzdana, što je od suštinskog značaja za buduće misije istraživanja svemira.