Ricinusovo ulje u trendu za mršavljenje na TikToku: Mit ili stvarnost?

Ricinusovo ulje u trendu za mršavljenje na TikToku: Mit ili stvarnost?

Ricinusovo ulje, koje se nekada koristilo kao laksativ, postalo je predmet interesovanja za gubitak težine na TikToku. Umesto konzumiranja, korisnici ga sada koriste trljajući po stomaku ili ga stavljaju u pupak, obavijajući peškire natopljene njime oko struka. Tvrdi se da ovakva primena može pomoći u topljenju masnoće na stomaku i smanjenju nadutosti.

Ricinusovo ulje, proizvedeno od semena ricinusove biljke, ima dugu istoriju u medicini. Referenca na njega se može naći u drevnom egipatskom medicinskom tekstu Ebersovom papirusu (1550 p.n.e.). Korišćeno je kao laksativ i za tretiranje različitih kožnih stanja. Čak se spekuliše da je Kleopatra koristila ovo ulje za kosu i da je njime posvetlila oči.

Glavna aktivna supstanca u ricinusovom ulju je ricinolna kiselina, koja stimuliše rad creva. Danas se u nekim zemljama koristi kao lek bez recepta za privremeno rešavanje zatvora i za čišćenje creva pre medicinskih pregleda. Međutim, nedostaje naučnih dokaza koji bi potvrdili da je laksativni efekat ovog ulja efikasniji od drugih tradicionalnih laksativa, poput sene.

Osim kao laksativ, ricinusovo ulje se koristi i u različitim kozmetičkim proizvodima, poput krema za kožu, balzama za kosu i ruževa. Poznato je po svojim hidratantnim svojstvima, koja se pripisuju ricinoleinskoj kiselini.

Iako se ricinusovo ulje može koristiti za tretiranje gubitka kose i peruti, postoji određeni rizik ukoliko se uzima oralno. Glavni neželjeni efekti mogu uključivati grčeve u stomaku, povraćanje, nadutost i vrtoglavicu. Određene grupe ljudi, poput starijih osoba, beba, trudnica i dojilja, kao i osobe sa određenim zdravstvenim stanjima, trebalo bi da izbegavaju konzumaciju ricinusovog ulja.

Pre nego što se ricinusovo ulje nanese na kožu ili kosu, važno je testirati na malom delu kože kako bi se proverila moguća alergijska reakcija. Uvek je preporučljivo koristiti malu količinu proizvoda sa ricinusovim uljem pre primene na veće površine tela.

Na kraju, i pored popularnosti ricinusovog ulja u kozmetičkoj industriji i alternativnoj medicini, važno je napomenuti da postoje sigurniji i efikasniji lekovi za većinu zdravstvenih problema. Stoga, pre upotrebe ovog ulja ili bilo kog drugog proizvoda, važno je konsultovati se sa stručnjakom.