Severnokorejski lider obeležava isporuku 250 nuklearnih lansera raketa jedinicama na prvoj liniji

Severnokorejski lider obeležava isporuku 250 nuklearnih lansera raketa jedinicama na prvoj liniji

Severna Koreja je obeležila isporuku 250 nuklearnih lansera raketa vojnim jedinicama na prvoj liniji na ceremoniji na kojoj je lider Kim Džong Un pozvao na neprekidno širenje nuklearnog programa svoje vojske kako bi se suprotstavio uočenim američkim pretnjama, državni mediji rekao je ponedeljak.

Zabrinutost oko Kimovog nuklearnog programa je porasla jer je pokazao nameru da rasporedi nuklearno oružje na bojnom polju duž granice Severne Koreje sa Južnom Korejom i ovlastio svoju vojsku da odgovori preventivnim nuklearnim udarima ako smatra da je rukovodstvo ugroženo. Zvanična korejska centralna novinska agencija Severne Koreje saopštila je da su lanseri sveže proizvedeni u fabrikama municije u okrugu i dizajnirani da ispaljuju „taktičke“ balističke rakete, termin koji opisuje sisteme koji mogu da isporuče nuklearno oružje nižeg kapaciteta.

Kim je na nedeljnom događaju u Pjongjangu rekao da će novi lanseri njegovim jedinicama na liniji fronta dati „prevladavajuću“ vatrenu moć nad Jugom i učiniti operaciju taktičkog nuklearnog oružja praktičnijom i efikasnijom. Fotografije državnih medija prikazuju redove vojnih zelenih lansera koji pune veliku ulicu sa naizgled hiljadama gledalaca koji su prisustvovali događaju, koji je uključivao i vatromet.

Severna Koreja proširuje svoju liniju mobilnog oružja kratkog dometa dizajniranog da nadmaši raketnu odbranu u Južnoj Koreji, dok takođe progoni interkontinentalne balističke rakete dizajnirane da stignu do kopna SAD.

Kimove intenzivne probe oružja i pretnje se naširoko vide kao pokušaj pritiska na Sjedinjene Države da prihvate ideju Severne Koreje kao nuklearne sile i da okončaju sankcije koje predvode SAD uvedene Severnoj Koreji zbog njenog nuklearnog programa. Severna Koreja bi takođe mogla da pokuša da smanji tenzije u izbornoj godini u SAD, kažu stručnjaci.

Kim je u poslednje vreme koristio ruski rat protiv Ukrajine kao smetnju da dodatno ubrza razvoj svog oružja. Kao odgovor, Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan proširuju svoje kombinovane vojne vežbe i izoštravaju svoje strategije nuklearnog odvraćanja izgrađene oko strateških vojnih sredstava SAD.

U svom govoru na nedeljnom događaju, Kim je pozvao svoju zemlju da se pripremi za produženu konfrontaciju sa Sjedinjenim Državama i pozvao na nemilosrdno povećanje vojne snage. Svoje vojno jačanje opravdao je kao suprotstavljanje „sve divljoj“ vojnoj saradnji između Sjedinjenih Država i njihovih regionalnih saveznika, za koje je tvrdio da sada pokazuju karakteristike „nuklearnog vojnog bloka“.

„Bio bi naš izbor da ili nastavimo dijalog ili konfrontaciju, ali naša lekcija i zaključak iz proteklih 30 godina… je da je konfrontacija ono za šta treba da se detaljnije pripremimo“, rekao je Kim.

„Sjedinjene Države sa kojima se suočavamo nisu samo administracija koja dolazi i odlazi nakon nekoliko godina, već neprijateljska nacija sa kojom će se naša deca i unuci baviti generacijama koje dolaze i to takođe ilustruje neophodnost da kontinuirano unapređujemo našu samoodbranu. sposobnosti.”

Kim je takođe rekao da je odluka da se održi ceremonija naoružavanja dok zemlja pokušava da se oporavi od katastrofalnih poplava pokazala njenu odlučnost da „nastavi sa jačanjem naših nacionalnih odbrambenih snaga bez stagnacije ni pod kojim okolnostima“.

Poplave krajem jula potopile su hiljade domova i ogromne delove poljoprivrednog zemljišta u regionima blizu granice sa Kinom.

Rusija je ponudila pomoć od poplava Severnoj Koreji, što je još jedan znak širenja odnosa između dve nacije. Kim je učinio Rusiju svojim prioritetom poslednjih meseci dok gura spoljnu politiku koja ima za cilj proširenje odnosa sa zemljama koje se suprotstavljaju Vašingtonu, prihvatajući ideju „novog hladnog rata“ i pokušavajući da pokaže ujedinjeni front u Putinovim širim sukobima sa Zapadom.