Dnevni aspirin smanjuje šanse za rak debelog creva: ko ima najviše koristi?

Dnevni aspirin smanjuje šanse za rak debelog creva: ko ima najviše koristi?

Dugo se zna da konzumiranje male doze aspirina svakodnevno može pomoći u sprečavanju raka debelog creva. Novo istraživanje ukazuje na to da najveću korist od ovog leka imaju ljudi čiji životni stil povećava njihov rizik od ove bolesti. Dr. Danijel Sikavi, vodeći autor studije i gastroenterolog u Opštoj bolnici Masačusetsa, ističe da aspirin može značajno smanjiti povećan rizik kod osoba koje imaju više faktora rizika za kolorektalni karcinom.

Pretpostavlja se da aspirin štiti od raka debelog creva smanjenjem proizvodnje proinflamatornih proteina koji mogu podstaći razvoj tumora, poznatih kao prostaglandini. Dr. Endrju Čen, ko-stariji autor studije i direktor epidemiologije za Centar za rak na Masačusetskom opštem bolničkom centru, navodi da aspirin verovatno deluje na prevenciju ovog tipa raka kroz više mehanizama.

Iako je nekad preporučivana svakodnevna upotreba male doze aspirina za prevenciju raka debelog creva, ta preporuka je ukinuta 2016. godine zbog rizika od krvarenja koji može anulirati druge zdravstvene koristi. Međutim, nova studija istražuje da li svakodnevna upotreba aspirina može doneti više koristi određenim korisnicima u poređenju s drugima.

U istraživanju koje je obuhvatilo skoro 108.000 učesnika, redovna upotreba aspirina je pokazala značajno smanjenje rizika od raka debelog creva tokom 10 godina. Posebno je primetna razlika u stopama obolelih među grupom s nezdravim faktorima rizika, gde su redovni korisnici aspirina imali manju učestalost raka u poređenju s onima koji nisu koristili ovaj lek.

Studija je otkrila da osobe s manje zdravim stilovima života mogu imati veću korist od redovne upotrebe aspirina u prevenciji raka debelog creva u poređenju s onima koji vode zdraviji način života. Ipak, istraživači ističu da je važno uzeti u obzir individualne faktore pre donošenja odluke o redovnoj upotrebi aspirina radi prevencije ove vrste karcinoma.

Studija nije pratila efekte aspirina na krvarenje, ali je ukazala na značajno smanjenje rizika od raka debelog creva kod redovnih korisnika ovog leka. Nalazi istraživanja objavljeni su u časopisu JAMA Oncologi, a stručnjaci ističu da bi zdravstveni radnici trebali razmotriti preporuku aspirina pacijentima s manje zdravim stilovima života, uzimajući u obzir preporučenu dnevnu nisku dozu aspirina za prevenciju ove bolesti.