Kancelarija Vlade Srbije za KiM optužuje Kurtija za politiku terora

Kancelarija Vlade Srbije za KiM optužuje Kurtija za politiku terora

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da je, prema direktnom nalogu kosovskog premijera Aljbina Kurtija, u selu Pasjane u Kosovskom Pomoravlju uhapšeno četvoro Srba pod navodnim optužbama za ratne zločine. Kancelarija tvrdi da su uhapšeni Dragan Ničić, Slobodan Jevtić, Dragan Cvetković i Miloš Šošić privedeni bez ikakvih pravnih osnova i da su hapšenja izvršena prema „tajnim spiskovima“ i političkom ključu.

Prema saopštenju, albanska policija je prilikom hapšenja izvodila premetačine, razbijala vrata i maltretirala starije ljude u prisustvu njihove porodice, bez prikazivanja naloga za pretres. Kancelarija za KiM je navela da je postupak bio arbitrarno zasnovan na političkim razlozima i tvrdila da su hapšenja deo „terora nad srpskim narodom“ koji provodi Kurti.

Saopštenje je posebno istaklo da su uhapšeni pojedinci imali različite zdravstvene i profesionalne statuse: Slobodan Jevtić je oslobođen služenja vojnog roka zbog slabog vida, Dragan Cvetković je invalid i otac lokalnog sveštenika, Dragan Ničić je penzionisani nastavnik, dok je Miloš Šošić bio jedan od prvih pripadnika Kosovske policije i prošao je sve bezbednosne provere.

Kancelarija je optužila prištinski režim da koristi hapšenja kao deo predizborne kampanje i izrazila sumnju u vladavinu prava na Kosovu, tvrdeći da su hapšenja montirana i da služe etničkom čišćenju Srba sa Kosova i Metohije.

Ova situacija dolazi u vreme kada je međunarodna zajednica sve više fokusirana na pitanje vladavine prava i zaštite ljudskih prava u regiji, što dodatno komplikuje odnose između Beograda i Prištine.