Novo istraživanje baca svetlo na odnose između biljaka i insekata u šumskim ekosistemima

Novo istraživanje baca svetlo na odnose između biljaka i insekata u šumskim ekosistemima

Istraživači i partneri američke šumarske službe objavili su nova otkrića o tome kako insekti koji jedu listove utiču na šumske ekosisteme širom sveta.

„Nalazi ove studije pružaju bolje razumevanje zamršenog odnosa između insekata biljojeda i šumskih ekosistema“, izjavila je Bernis Hvang, vodeći autor rada i bivši tehničar američke Šumske službe.

Hvang i kolege istraživači su svesni kako veliki biljojedi kruže hranljive materije u šumama. Međutim, oni znaju mnogo manje o tome kako insekti koji jedu listove utiču na kruženje ugljenika i hranljivih materija u šumi. I bili su odlučni da saznaju.

Njihov prvi korak bilo je uspostavljanje globalne mreže od 74 parcele unutar 40 zrelih, neporemećenih lišćarskih šuma. Oni su analizirali lišće i zeleno lišće na koncentracije ugljenika, azota, fosfora i silicijum dioksida. Proizvodnja listova, koliko se insekti hrane lišćem i protok nivoa hranljivih materija iz drugih izvora takođe su informisali o njihovom istraživanju.

Chistian Giardina i Nels Johnson iz istraživačke stanice Pacific Southvest i drugi istraživači su otkrili da insekti igraju značajnu ulogu u oslobađanju i kruženju vitalnih hranljivih materija u šumskim ekosistemima. Ovo je posebno važilo za toplije klime poput onih u tropskim šumama.

Njihova otkrića sugerišu da zagrevanje klime može uticati na interakciju biljaka i biljojeda. Promene u tim odnosima imaju važne posledice na kruženje ugljenika i hranljivih materija u lišćarskim šumama na globalnom nivou.

Istraživači se nadaju da ovo novo znanje može doprineti boljem razumevanju šumskih ekosistema i informisati napore za njihovo očuvanje.

„Verujem da će ova analiza biti merilo za poređenje za svoju oblast“, ​​primetio je Džonson.

Nalazi su objavljeni u časopisu Nature Communications.