SAD priznale drugoplasiranog na izborima u Venecueli kao pobednika

SAD priznale drugoplasiranog na izborima u Venecueli kao pobednika

Vašington je priznao opozicionu figuru koju podržava Zapad Edmundo Gonzales Urutia kao pobednika predsedničkih izbora u Venecueli, uprkos zvaničnim rezultatima koji pokazuju da je sadašnji predsednik Nikolas Maduro ponovo pobedio.

Nacionalni izborni savet je u ponedeljak zvanično proglasio Madura za predsednika, saopštivši da je osvojio 51,2 odsto glasova nakon što je prebrojano 80 odsto glasova. Drugoplasirani Gonzales je dobio 44,2%.

Opozicija je osporila rezultate, tvrdeći da je Gonzales dobio više nego dvostruku podršku od Madura. Američka vlada mu je u četvrtak čestitala na njegovoj „uspešnoj kampanji“.

„Sjedinjenim Državama je jasno… da je Edmundo Gonzales Urutia osvojio najviše glasova na predsedničkim izborima u Venecueli 28. jula“, rekao je američki državni sekretar Antoni Blinken u saopštenju.

Maduro je odgovorio rekavši da Vašington „treba da drži nos dalje od Venecuele“.

U Venecueli su izbili protesti nakon objavljivanja rezultata, koje je Maduro osudio kao pokušaj „puča protiv Venecuele“. Ministar odbrane Vladimir Padrino Lopez takođe je optužio opoziciju koju podržava Zapad za pokušaj „medijskog udara“ i osudio proteste.

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je Maduru ranije ove nedelje ponovni izbor. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da opozicija Venecuele treba da prizna poraz i da čestita pobedniku.

Peskov je dodao da je za Venecuelu važno da izbegne pokušaje destabilizacije koje podstiču treće zemlje i da ostane slobodna od spoljnog mešanja.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova takođe je čestitalo Maduru i pozvalo na veću saradnju. Druge zemlje koje su priznale Madurovu pobedu su Bolivija, Kuba, Honduras i Nikaragva.

Maduro će služiti treći uzastopni šestogodišnji mandat. Prvi put je preuzeo dužnost 2013. godine nakon smrti predsednika Uga Čaveza.

Karakas je pod američkim sankcijama više od 15 godina. Vašington je odbio da prizna Madura kao predsednika posle izbora 2018. i proglasio je šefa Narodne skupštine Huana Gvaida za privremenog lidera zemlje.
Sva imovina venecuelanske vlade je zamrznuta u SAD, a zabranjeni su svi poslovi sa američkim građanima i kompanijama.