Japanu zabeležio najtopliji jul u poslednjih 126 godina

Japanu zabeležio najtopliji jul u poslednjih 126 godina

Japan je zabeležio najtopliji jul od kada su počeli da se beleže temperature pre 126 godina, saopštila je Japanska meteorološka agencija (JMA). Temperature su u julu bile u proseku 2,16 stepeni Celzijusa iznad uobičajenih vrednosti, čime je oboren prošlogodišnji rekord kada su temperature bile 1,91 stepen iznad proseka.

Prema JMA, ovo je najviša temperatura od početka statistike 1898. godine, a brojke su „znatno veće“ širom zemlje. Od 153 osmatračnice širom Japana, 62 su zabeležile svoje najviše temperaturne rekorde za jul.

Glavni uzroci ekstremnih toplinskih talasa uključuju sistem visokog pritiska iznad Pacifika i „topli vazduh sa juga“ koji je zahvatio severne delove arhipelaga. Od aprila, toplotni talas je prouzrokovao smrt 59 ljudi u Japanu, prema agenciji za upravljanje katastrofama.

Suncobrani i specijalne krupne ogrlice koje se mogu čuvati u zamrzivaču postali su uobičajeni prizori u Tokiju. U turističkom mestu Asakusa, ulični izvođač Jiro Kan (56) opisao je ekstremne uslove: „Nakon što sam proveo dva sata stojeći ovde, toliko se oznojim da bukvalno mogu sve to da istisnem iz košulje.“

Šizuoka, zapadno od Tokija, postala je prva japanska regija u kojoj je živa dostigla 40 stepeni Celzijusa ove godine, daleko premašujući prag od 35 stepeni koji vlasti smatraju „izuzetno vrućim“.

Globalni toplotni talasi postaju sve učestaliji, a klimatski monitor Evropske unije je u julu izvestio da je Zemlja doživela najtopliji dan u zabeleženoj istoriji.