Doktor nudi savete kako da započnete svoj trening

Doktor nudi savete kako da započnete svoj trening

Letnje olimpijske igre su počele, koje bi vas mogle inspirisati da budete fizički aktivniji. Ali pokretanje rutine vežbanja može biti izazovno ako neko vreme sedite na kauču. To može izgledati kao zastrašujući zadatak.

Dr Nathan LeBrasseur, direktor Centra Roberta i Arlene Kogod za starenje na klinici Maio, kaže da nikada nije kasno da se pokrenete, čak i ako ste starija odrasla osoba.

Započinjanje programa vežbanja ili fizička aktivnost zahteva motivaciju i posvećenost. Ključ je da počnete polako i radite nešto u čemu uživate.

„Ako mrzite plivanje, ne pokušavajte da počnete da postanete plivač. Ali (ako) uživate u plesu ili drugim aktivnostima (kao što je) baštovanstvo, to su oblici aktivnosti kojima, kada se uključite, povećavate svoju doslednost i usklađenost to će imati najviše zdravstvenih koristi“, kaže dr LeBraser.

Biti aktivan može izgraditi snagu mišića i poboljšati kognitivno i kardiovaskularno zdravlje.

„Tri procenta, ili 30 minuta dnevno, našeg budnog vremena, ako to posvetimo fizičkoj aktivnosti, imaće ogromne koristi“, objašnjava dr Lebraser.

A za one mlade u srcu, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju 150 minuta umerenog vežbanja nedeljno.

„Kako starimo, posvećivanje vremena, svrsishodnog vremena, nekom obliku aerobnih vežbi ili vežbi izdržljivosti, kao što su hodanje, vožnja bicikla ili plivanje, kao i dobijanje nekog oblika treninga snage je od ključne važnosti“, kaže dr LeBraser.

Saveti za početak i pridržavanje plana vežbanja:

  1. Istražite rutine vežbanja.
  2. Planirajte svoje treninge.
  3. Pronađite partnera za vežbanje.
  4. Budite dosledni.