Potrebno je više edukativnih intervencija kako bi se pomoglo ženama da uoče znake raka endometrijuma

Potrebno je više edukativnih intervencija kako bi se pomoglo ženama da uoče znake raka endometrijuma

Uprkos činjenici da je rak endometrijuma najčešći rak ženskih reproduktivnih organa, značajan procenat žena ne zna da je krvarenje u postmenopauzi ključni znak upozorenja za bolest.

Što je još gore, još manje žena navodi da su dobile bilo kakvu vrstu savetovanja na tu temu od svojih zdravstvenih radnika. To je prema novoj studiji, „Svesnost javnosti i savetovanje lekara u vezi sa krvarenjem u postmenopauzi kao simptom raka endometrijuma“, objavljenom u časopisu Menopauza.

Procenjuje se da će 2024. godine biti dijagnostikovano 67.880 novih slučajeva raka materice, sa otprilike 13.250 smrtnih slučajeva.

Veću zabrinutost izaziva povećanje incidencije za više od 2% godišnje u skoro svakoj rasnoj/etničkoj grupi – povećanje koje je delimično zbog povećanja stope gojaznosti u Sjedinjenim Državama. Stope smrtnosti od karcinoma endometrijuma takođe rastu – otprilike 1,1% godišnje od 1999. do 2016.

Iako ne postoji skrining test za rak endometrijuma, dijagnoza se često javlja u ranoj fazi jer je bolest praćena simptomima koji se mogu otkriti, kao što su abnormalno krvarenje i krvarenje u postmenopauzi.

Kada se simptomi dijagnostikuju u ranoj fazi, petogodišnja stopa preživljavanja je skoro 95%. Ako se ne prepozna i dijagnostikuje na vreme, rak može napredovati i metastazirati, što rezultira mnogo nižom stopom preživljavanja od manje od 19%.

Uprkos svojim lako prepoznatljivim simptomima, mnoge žene ostaju nedijagnostikovane jer ne znaju da je krvarenje u postmenopauzi simptom raka endometrijuma – čak i ako se krvarenje dogodi samo jednom.

Nova studija zasnovana na skoro 650 učesnika, od kojih je 145 bilo u postmenopauzi, pokazala je da više od jedne trećine učesnika ankete (37%) nije prepoznalo krvarenje u postmenopauzi kao ključni simptom, a 41% je reklo da neće reći svojoj zdravstvenoj zaštiti. profesionalni ako su imale krvarenje u postmenopauzi nakon samo jedne epizode.

Deo problema je rezultat toga što premalo žena (samo 46,5% u trenutnoj studiji) čak razumeju tačnu definiciju menopauze, što znači da nisu imale menstruaciju godinu ili više.

Čini se da zdravstveni radnici takođe nemaju adekvatno obrazovanje, jer je manje od 50% ispitanih žena izjavilo da ih je njihov zdravstveni radnik savetovao o krvarenju u postmenopauzi.

Ovako strašni brojevi sugerišu istraživačima da postoji potreba za poboljšanom edukacijom pacijenata i kliničara, kao i poboljšanim savetovanjem pacijenata u vezi sa rakom endometrijuma i znacima i simptomima na koje treba obratiti pažnju.

„Ova anketna studija naglašava mogućnosti za poboljšano savetovanje pacijenata o abnormalnom i postmenopauzalnom krvarenju iz materice kao znaku ranog upozorenja za rak materice. Ovo je posebno važno s obzirom na to da stopa incidencije i mortaliteta od raka materice nastavlja da raste i da je primetno najveća kod obojenih žena “, kaže dr Stephanie Faubion, medicinski direktor za The Menopause Society.