Požari u zapadnom delu SAD-a: Jedna osoba poginula u Koloradu, više od 95 velikih požara u zemlji

Požari u zapadnom delu SAD-a: Jedna osoba poginula u Koloradu, više od 95 velikih požara u zemlji

Jedna osoba je izgubila život u požaru koji je zahvatio područje podno Kolorada, dok su gotovo 100 velikih požara pustošili zapadni deo SAD-a, objavile su vlasti u sredu. Požar severno od Liona u Koloradu, koji je do srede ujutru zahvatio oko dve kvadratne milje (pet kvadratnih kilometara), rezultirao je smrtnim slučajem. Ljudski ostaci pronađeni su u jednoj od pet uništenih kuća. Detektivi trenutno sprovode istragu o ovom tragičnom događaju.

Požar u Stoun Canionu proglašen je kao 0% obuzdan, a 150 vatrogasaca bori se protiv vatre. Ovaj požar je samo jedan od mnogih koji su besneli duž Front Rangea u Koloradu, gde je evakuacija pogođena oko 575 domaćinstava zbog požara u blizini Konifera. Visoke temperature oko 38°C i lokalni udari vetra povećavaju opasnost od širenja požara.

Na zapadu SAD-a, više od 28.000 vatrogasaca bori se protiv 95 velikih požara. Ove godine, izgorelo je skoro 18.000 kvadratnih kilometara širom zemlje, što je znatno iznad desetogodišnjeg proseka. U jugoistočnom delu Vajominga, požari su primorali evakuaciju stanovnika Hartvila i Pleasant Vallie. U Kaliforniji, ogroman požar u parku zahvatio je 1.577 kvadratnih kilometara, uništivši 361 objekat.

U južnoj Kaliforniji, vatrogasci beleže napredak u kontroli požara u Nacionalnoj šumi Sekvoja, dok je Havilah, istorijski rudarski grad, gotovo potpuno uništen. Guverner Kalifornije Gavin Njusom zahvalio je guverneru Teksasa, Gregu Abotu, koji je poslao dodatne vatrogasne resurse.

Prema Nacionalnom međuagencijskom vatrogasnom centru, pored Kalifornije, veliki požari su zahvatili i druge države poput Oregona, Ajdaha, Vašingtona i Montane.