Deca koja propuštaju doručak su manje srećna u životu

Deca koja propuštaju doručak su manje srećna u životu

Deca koja često propuštaju doručak imaju niže zadovoljstvo životom od onih koji redovno jedu jutarnji obrok, pokazalo je istraživanje na skoro 150.000 mladih ljudi širom sveta.

Istraživanje, objavljeno u časopisu BMC Nutrition Journal, vodili su Univerzitet Anglia Ruskin (ARU) i Universidad de las Americas, i pokazuje skoro linearnu vezu između veće učestalosti doručka i većeg zadovoljstva životom kod dece i adolescenata starosti između 10 i 17 godina. godine u 42 zemlje uključujući Britaniju.

Najviši rezultat zadovoljstva životom identifikovan je kod učesnika koji su doručkovali svakodnevno, dok je najniži rezultat zadovoljstva životom zabeležen kod dece koja nikada nisu doručkovala.

Među 42 proučavane zemlje, deca koja su doručkovala svaki dan u Portugalu imala su najviši nivo zadovoljstva životom. Nasuprot tome, najniži rezultati zadovoljstva životom pronađeni su kod dece iz Rumunije koja nikada nisu doručkovala, što ukazuje na potencijalne socio-ekonomske faktore koji takođe utiču na rezultate.

Među decom koja su doručkovala svaki dan, deca u Engleskoj su imala peto najniže ocene zadovoljstva životom, iza samo Rumunije, Mađarske, Nemačke i Austrije.

Viši autor Lee Smith, profesor javnog zdravlja na Univerzitetu Anglia Ruskin (ARU), rekao je: „Naša studija je bila široka i pronašla je konzistentnu vezu između učestalosti doručka i zadovoljstva životom, a za to postoji nekoliko potencijalnih razloga. su prethodne studije koje pokazuju loše raspoloženje među adolescentima koji nisu doručkovali, kao i više slučajeva anksioznosti, stresa i depresije.

„Štaviše, konzumiranje adekvatnog doručka obezbeđuje neophodnu energiju i hranljive materije za optimalno kognitivno funkcionisanje i poboljšava koncentraciju, pamćenje i sposobnost učenja.“

„Još jedan razlog može biti mešavina vitamina i minerala koje dobijamo iz svakodnevnog doručka, a neredovno ih unosimo može da dovede do nižeg zadovoljstva životom tokom vremena. Redovna rutina koja uključuje doručak takođe može doneti strukturu i pozitivan ton ostatku dana.“

„Rezultati su pokazali neke nedoslednosti između zemalja, na koje bi mogle uticati različite kulture i stilovi života i socio-ekonomski faktori. Međutim, uprkos tome, naši rezultati pokazuju da je u svim ispitanim zemljama prijavljeno zadovoljstvo životom generalno veće kod onih koji doručkuju. dnevno nego kod onih koji nikada ne doručkuju.“