Istraživanje otkriva skrivenu australijsku epidemiju raka kože

Istraživanje otkriva skrivenu australijsku epidemiju raka kože

Smrtnost od nemelanomskih karcinoma kože skoro se udvostručila u Australiji ovog milenijuma, prema novom medicinskom istraživanju koje je predvodio Univerzitet Sunshine Coast.

U studiji koja je uznemirila istraživače, većina smrtnih slučajeva pripisana je visokorizičnoj verziji karcinoma skvamoznih ćelija kože – koji se obično nalazi na područjima glave i vrata izloženim suncu i često se leči lokalizovanim uklanjanjem.

U radu objavljenom ovog meseca u časopisu Patologija, podaci analizirani iz izvora uključujući Australijski biro za statistiku pokazali su da je broj smrtnih slučajeva od raka kože bez melanoma porastao sa 400 godišnje u 2001. na skoro 800 u 2021. godini.

Zdravstveni patolog Sunshine Coast Dr. Andrev Dettrick vodio je njegov doktorat. studija sa supervizorima UniSC-a i timom kolega specijalista iz Univerzitetske bolnice Sunshine Coast i Patologije u Kvinslendu.

On je rekao da brojke otkrivaju opasnost potcenjivanja hitnosti lečenja nemelanomskih karcinoma kože.

„Nemelanomski rak kože je često trivijalizovan zbog njegove visoke prevalencije u kombinaciji sa lakim tretmanom većine tumora“, rekao je dr Detrik. „Međutim, postoji podgrupa karcinoma skvamoznih ćelija koja je povezana sa visokim rizikom od metastaza i smrti.

„Pravi obim je nepoznat jer, za razliku od melanoma, patologije ovih karcinoma nisu zabeležene u australijskim registrima raka zbog ogromnog broja slučajeva lečenih u klinikama opšte prakse i bolnicama.

Dr Detrik je rekao da je studija preporučila otklanjanje nedostataka u definisanju, dijagnostici i upravljanju tretmanom raka pre nego što bi mogao da se proširi na druge delove tela.

„Iako je prognoza odlična za većinu pacijenata sa ovim rakom kože, uključujući stope izlečenja između 91% i 95% nakon lokalizovanog uklanjanja, stvari se brzo pogoršavaju kada rak napreduje lokalno ili se proširi na limfne čvorove“, rekao je on.

„Pacijenti i njihovi negovatelji moraju da razumeju da je karcinom skvamoznih ćelija ozbiljan i potencijalno fatalan rak. Prepoznavanje raka rano, pre nego što je metastaziralo, je kritično.“

Akademik medicinskih nauka UniSC-a, dr Rebeka Donkin, koja je nadgledala studiju sa dr Anom Kubalom, rekla je da preporuke studije mogu imati veliki uticaj na poboljšanje ishoda za pacijente.

„Identifikovani su mnogi značajni prognostički faktori, ali ne postoji univerzalno prihvaćen prognostički indeks, tako da su smernice za lečenje i praćenje bile otvorene za tumačenje“, rekao je dr Donkin.

„Da bi se smanjila smrtnost od ovog agresivnog, potencijalno fatalnog maligniteta, kliničari i patolozi moraju biti u stanju da rano identifikuju slučajeve kako bi poboljšali lečenje i šanse za preživljavanje od bolesti. To je ono čemu dr Detrik i njegove kolege teže.“