SAD će poslati 1,7 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini

SAD će poslati 1,7 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini

SAD će Ukrajini poslati 1,7 milijardi dolara vojne pomoći, saopštili su zvaničnici u ponedeljak, uključujući niz municije za sisteme protivvazdušne odbrane, artiljeriju, minobacače i protivtenkovske i protivbrodske rakete.

Paket uključuje 1,5 milijardi dolara za finansiranje dugoročnih ugovora kroz Ukrajinsku inicijativu za bezbednosnu pomoć i 200 miliona dolara trenutne vojne pomoći uzete iz zaliha Pentagona.

Najnovija infuzija oružja dolazi nešto više od dve nedelje nakon samita NATO-a u Vašingtonu, gde su saveznici usredsredili značajnu količinu vremena na jačanje podrške Ukrajini dok se brani od ruskih snaga. Predsednik Džo Bajden najavio je tokom samita da će SAD poslati raketnu bateriju Patriot u Ukrajinu, odgovarajući na ključnu molbu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Članice NATO-a su se složile da naprave novi program za pružanje pouzdane vojne pomoći Ukrajini i pripreme za njeno eventualno članstvo u alijansi. I oni su proglasili da je Ukrajina na „nepovratnom“ putu da uđe u NATO.

U najnovijem paketu, presretači protivvazdušne odbrane, rakete, artiljerija i protivtenkovsko oružje biće obezbeđeni preko predsedničkih ovlašćenja za povlačenje, što omogućava Pentagonu da povuče oružje direktno sa svojih polica.

Oružje protivvazdušne odbrane uključuje municiju za nacionalne napredne raketne sisteme zemlja-vazduh, ili NASAMS, i visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme, ili HIMARS.

Pentagon je saopštio da će dugoročno ugovoreno oružje uključivati „sposobnosti za povećanje” ukrajinske protivvazdušne odbrane, kao i drugo oružje.

SAD takođe obezbeđuju sigurne komunikacione sisteme i finansiraju komercijalne usluge satelitskih snimaka, kao i opremu za rušenje.

U neobičnom potezu, međutim, Ministarstvo odbrane je odbilo da razjasni koji se specifični sistemi šalju u Ukrajinu brzo preko PDA, a koji će se finansirati kroz ugovore i tako ne bi stigli na front mesecima ili godinama.

Uz najnovije finansiranje, SAD su poslale više od 55,4 milijarde dolara bezbednosne pomoći Ukrajini od ruske invazije u februaru 2022.

Portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je u ponedeljak da paket uključuje „ključne sposobnosti za borbu“. On je rekao da je ovo deveti paket vojne pomoći za Ukrajinu od kraja aprila, kada je Kongres konačno usvojio dodatna sredstva za pomoć Kijevu nakon meseci zastoja i odlaganja.

U to vreme, rekao je on, „postojala je legitimna zabrinutost da će Rusija postići strateški prodor na bojnom polju do leta“. Ali pošto je finansiranje prošlo na Kongresu, „ukrajinske odbrambene linije su utvrđene i ukrajinske snage su nastavile da se hrabro bore i odbijaju napredovanje Rusije“.