Novi test krvi može pomoći u ranoj dijagnozi Alchajmerove bolesti

Novi test krvi može pomoći u ranoj dijagnozi Alchajmerove bolesti

Novi test za merenje nivoa ključnih proteina u krvi, nazvan APS2, pokazao je izuzetnu tačnost u prepoznavanju Alchajmerove bolesti u njenim ranim fazama, značajno nadmašivši tradicionalne metode dijagnostike.

Prema najnovijim istraživanjima, APS2 test je bio 91% tačan u dijagnostikovanju Alchajmerove bolesti kod pacijenata sa blagim kognitivnim padom ili ranom demencijom, u poređenju sa 61% tačnosti lekara primarne zdravstvene zaštite koji su pregledali iste pacijente. Ovaj test se oslanja na merenje nivoa proteina tau i amiloida u krvi, koji su poznati pokazatelji Alchajmerove bolesti.

Test je razvijen od strane tima pod vođstvom dr Sebastijana Palmkvista sa Univerzitetskih bolnica Skane i Univerziteta Lund u Švedskoj. Dr Tereza D’Amato, direktorica gerijatrijske urgentne medicine u Northvell Health-u, naglasila je da bi test mogao biti koristan kao prva runda dijagnostičkog testiranja zbog svoje visoke tačnosti.

Ranija dijagnoza Alchajmerove bolesti može omogućiti pravovremeno lečenje koje usporava napredovanje bolesti. Dok novi test još uvek nije odobren za rutinsku upotrebu, njegova tačnost u poređenju sa standardnim metodama kao što su CT skeniranje i kognitivni testovi, kao i sa specijalistima za demenciju, može revolucionizovati dijagnostičke prakse.

Pitanja o ekonomičnosti i odobrenju FDA za rutinsku upotrebu testova ostaju, kao i konkurencija drugih testova krvi u razvoju. Tim dr Palmkvista upozorava da, iako je APS2 test veoma precizan, neće biti jedino sredstvo za dijagnostiku Alchajmerove bolesti. Test bi trebao biti korišćen u kombinaciji sa drugim metodama za tačnu dijagnozu, s obzirom da se simptomi mogu preklapati sa drugim stanjima.

APS2 test predstavlja značajan korak napred u dijagnostici Alchajmerove bolesti, nudeći potencijal za bržu i tačniju identifikaciju u ranim fazama. Ako se bude pravilno implementirao, može značajno unaprediti pristup i lečenje pacijenata sa ranim simptomima bolesti.