Nikolas Maduro pobedio na predsedničkim izborima u Venecueli, opozicija osporava rezultate

Nikolas Maduro pobedio na predsedničkim izborima u Venecueli, opozicija osporava rezultate

Dosadašnji predsednik Venecuele, Nikolas Maduro, pobedio je na predsedničkim izborima održanim u nedelju, sa osvojenih 51,2% glasova, dok je njegov protivnik, opozicioni kandidat Edmund Gonzales Urutia, osvojio 44,2%, saopštilo je Nacionalno izborno veće Venecuele. Ove podatke temelji se na prebrojanim glasačkim listićima sa 80% biračkih mesta, prenosi Skaj njuz.

Međutim, opozicija tvrdi da je Gonzales osvojio čak 70% glasova, što je u suprotnosti sa zvaničnim rezultatima. Šef Nacionalnog izbornog veća, Elvis Amoroso, izjavio je da su rezultati potvrđeni i da je Maduro osvojio većinu glasova. Maduro je proglasio svoj reizbor kao trijumf mira i stabilnosti, ističući transparentnost izbornog sistema Venecuele.

Liderka opozicije Marija Korina Mačado optužuje vlasti da su manipulisale izborima i tvrdi da su stvarni rezultati pokazali pobedu Edmunda Gonzalesa. Gonzales je na društvenim mrežama izrazio uverenje da su rezultati neosporni i da je zemlja glasala za promene.

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je izborne vlasti Venecuele da objave detaljne rezultate kako bi se obezbedila transparentnost i odgovornost. On je naglasio značaj poštenog i transparentnog prebrojavanja glasova i čestitao narodu Venecuele na njihovom učešću uprkos izazovima.

Nikolas Maduro, koji je prethodno bio vozač autobusa i ministar spoljnih poslova, preuzeo je funkciju privremenog predsednika u martu 2013. godine nakon smrti Uga Čavesa. On je 2018. godine ponovo izabran u izborima koji su bili kritikovani kao neregularni zbog zabrane učešća najpopularnijih opozicionih partija i političara.

Maduro je obećao da će raditi na obezbeđivanju mira i ekonomskog rasta kako bi smanjio zavisnost Venecuele od prihoda od nafte.