Tačne informacije o testu AMH smanjuju interesovanje za testiranje kod žena, pokazuje studija

Tačne informacije o testu AMH smanjuju interesovanje za testiranje kod žena, pokazuje studija

Istraživanje sprovedeno u Australiji otkrilo je da pružanje tačnih informacija ženama o testu koji meri broj jajnih ćelija u njihovim jajnicima smanjuje njihovo interesovanje za testiranje u poređenju sa ženama koje su se oslanjale na informacije dostupne na internetu. Studija objavljena u časopisu Human Reproduction pokrenuta je zbog zabrinutosti zbog obmanjujućih informacija koje se promovišu ženama o testu anti-Mullerovog hormona (AMH) na različitim veb lokacijama, uključujući i društvene medije.

AMH se meri testom krvi koji pruža procenu o broju jajnih ćelija u jajnicima žena, ali ne o njihovom kvalitetu. Dok test može biti koristan u lečenju plodnosti, ne može pouzdano predvideti šanse za začeće ili starosnu granicu menopauze za svaku pojedinačnu ženu. Zbog toga Američki koledž akušera i ginekologa snažno odvraća od AMH testiranja za žene koje ne traže lečenje plodnosti.

Studija je pokazala da žene koje su primile informacije zasnovane na dokazima bile manje zainteresovane za AMH testiranje u poređenju sa kontrolnom grupom koja je imala pristup postojećim informacijama sa veb stranica. Ovo istraživanje naglašava važnost pružanja ženama potpune i tačne informacije o testovima plodnosti kako bi mogle doneti informisanu odluku.

Nadamo se da će širenje informacija zasnovanih na dokazima o AMH testu pomoći kako klinikama i kliničarima, tako i pacijentima u razumevanju kada je test od koristi. Takođe je važno da regulatorna tela preduzmu mere protiv klinika koje pružaju lažne i obmanjujuće informacije, te da se osigura transparentnost i tačnost informacija koje se nude ženama.