Nemački mediji: BiH gubi milione zbog političkih igara

Nemački mediji: BiH gubi milione zbog političkih igara

U BiH se ne stišavaju reakcije nakon što je objavljeno da Reformska agenda u okviru Plana rasta EU za zapadni Balkan nije usaglašena, zbog čega država ostaje bez prve tranše evropskih sredstava u iznosu od 70 miliona evra.

Delegacija EU u BiH tvrdi da „još nije kasno“ da se dostavi Reformska agenda, ali ne navodi rokove. U saopštenju se ističe da je „velika verovatnoća“ da BiH neće nakon leta dobiti prvu ratu, a političkim liderima poručuje da još uvek ima vremena za dostavljanje Reformske agende, piše Dojče Vele. 

„Podstičemo domaće vlasti da bez odlaganja dostave Agendu kako ne bi u potpunosti propustili priliku. Komisija nastavlja da pruža podršku nadležnim organima da završi ovaj posao“, kazali su iz Delegacije EU.

Reformska agenda je lista društveno-ekonomskih reformi koje bi trebalo sprovesti u naredne tri godine. Radi se o projektima koje država namerava da sufinansira evropskim novcem. Od 113 tačaka agende usaglašeno je 110.

Sporne tačke odnose se na imenovanje sudija Ustavnog suda BiH i sprovođenje odluka ovog suda na celoj teritoriji BiH, kao i mogućnost entitetskih vlasti da ulažu veto u odluke Konkurencijskog veća BiH i Veća za državnu pomoć BiH.

Za usvajanje Reformske agende neophodna je saglasnost federalnih kantona, entiteta, Distrikta Brčko i državne agencije za planiranje i EU integracije.