Brazil se izvinjava zbog progona japanskih imigranata posle Drugog svetskog rata

Brazil se izvinjava zbog progona japanskih imigranata posle Drugog svetskog rata

Brazilska vlada se u četvrtak izvinila zbog kršenja ljudskih prava tokom progona i interniranja japanskih imigranata u godinama nakon Drugog svetskog rata.

„Želim da se izvinim u ime brazilske države za progon koji su vaši preci pretrpeli, za sva varvarstva, zverstva, okrutnosti, mučenja, predrasude, neznanje, ksenofobiju i rasizam“, rekao je Enea de Stuc e Almeida, predsednik Komisije za amnestiju i savetodavnog odbora brazilskog Ministarstva za ljudska prava koji analizira zahteve za amnestiju i reparaciju žrtvama političkog progona u zemlji.

Odbor je odobrio izvinjenje na sednici u Braziliji kojoj su prisustvovali članovi brazilske vlade i istaknuti članovi japanske zajednice. Zastave obe zemlje bile su istaknute na stolu za kojim su sedeli govornici.

U izveštaju Komisije za amnestiju je priznato da su 172 imigranta poslata u koncentracioni logor na obali Sao Paula, gde su bili maltretirani i mučeni od 1946. do 1948. godine.

„Dokumenti neosporno pokazuju politički progon i opravdavaju proglašenje političke amnestije za japansku zajednicu i njihove potomke“, rekla je izvestilac komisije Vanda Davi Fernandes de Oliveira.

Zahtev za reparaciju podnelo je 2015. godine brazilsko udruženje Okinava Kenđin, koje je navelo da su nakon izbijanja Drugog svetskog rata pripadnici japanske zajednice bili maltretirani i diskriminisani.

Brazil se pridružio saveznicima 1942. i prekinuo diplomatske odnose sa Japanom, nakon čega je brazilska vlada konfiskovala imovinu u vlasništvu Japana, a imigrantima nije bilo dozvoljeno da se okupljaju ili javno govore japanski.

Mario Jun Okuhara, koji je dokumentovao progon i podržao tužbu, rekao je da su njegovi preci bili zatvoreni, mučeni i optuženi da su špijuni i saboteri.

„Oni nisu bili u ratu; borili su se da prežive, tražili mesto na suncu i školovali svoju decu rođenu u Brazilu“, rekao je Okuhara u četvrtak. „Japanski imigranti ne bi trebalo da budu odgovorni za greške svoje vlade tokom rata. To su bili civili koji su radili u poljoprivredi i drugim sektorima, potpuno integrisani u brazilsko društvo.

Brazil je dom najveće japanske zajednice na svetu van Japana, sa preko 2,7 miliona japanskih građana i njihovih potomaka. Prvi brodovi iz te azijske zemlje stigli su u Brazil 1908. godine, a imigracija je dostigla vrhunac između Prvog i Drugog svetskog rata.

Okuhara je rekao da je ceremonija predstavljala trenutak za odavanje počasti njihovim precima i unošenje emocionalne utehe japanskoj zajednici. „Ne možemo da izbrišemo zločine počinjene nad našim roditeljima i bakama i dekama, ali možemo da učimo iz ovih tužnih epizoda i sprečimo da se one ponove bilo kome, bez obzira na njihovo poreklo ili etničku pripadnost“, rekao je on.