Francuski ministar zdravlja: Nema naglog porasta COVID-a uprkos dolasku turista na Olimpijske igre u Parizu

Francuski ministar zdravlja: Nema naglog porasta COVID-a uprkos dolasku turista na Olimpijske igre u Parizu

U Francuskoj nije zabeležen nagli porast broja slučajeva COVID-19, uprkos dolasku velikog broja turista uoči Olimpijskih igara u Parizu, izjavila je vlada u četvrtak. Mlađi ministar zdravlja Frederik Valetu istakao je da je trenutni nivo infekcija nizak i da „nismo u periodu eksplozije ili snažnog povratka“ virusa.

„COVID je još uvek prisutan, ali na niskom nivou“, rekao je Valetu za televiziju Franceinfo. On je dodao da vlasti „za sada“ ne planiraju ponovno uvođenje zahteva za maskama na sportskim i drugim javnim mestima. „U ovoj fazi nema jakog signala upozorenja“, istakao je ministar.

Međutim, neki slučajevi su se pojavili među sportistima. Od 10.500 učesnika planiranih za Olimpijske igre, nekoliko je testiralo pozitivno na COVID-19 od dolaska. Vaterpolo reprezentacija Australije je među najteže pogođenima, sa pet potvrđenih slučajeva prema rečima šefice delegacije Ane Meres. Takođe, nekoliko belgijskih takmičara je pozitivno na testu, prema informacijama Olimpijskog komiteta.

Kao odgovor na situaciju, neke delegacije su pooštrile mere predostrožnosti. Francuski veslački tim, na primer, insistira na nošenju maski na medijskim događajima uoči takmičenja. Vlasti ostaju u pripravnosti i pomno prate razvoj situacije kako bi se obezbedila bezbednost svih učesnika i posetilaca.