Univerzalni obrazac obrade relevantnih informacija u jezicima širom sveta

Univerzalni obrazac obrade relevantnih informacija u jezicima širom sveta

Nedavna istraživanja Instituta za psiholingvistiku Maks Plank (MPI) u Nijmegenu otkrivaju da različiti jezici imaju različite metode isticanja relevantnih informacija, ali posledice tih metoda su univerzalne – pokreću odgovor mozga koji dublje obrađuje informacije. Studija, objavljena u PNAS-u, proučavala je Makhuva-Enahara, Bantu jezik iz severnog Mozambika, i pokazala univerzalni obrazac obrade relevantnih informacija.

Na mnogim jezicima, intonacija ili specifična struktura rečenice koristi se za naglašavanje relevantnih informacija, što rezultira dubljom obradom tih informacija od strane slušaoca ili čitaoca. Na primer, EEG studije su pokazale povećan N400 odgovor mozga kada su reči u fokusu. N400 je negativan odgovor mozga koji se javlja oko 400 ms nakon neočekivane reči.

Makhuva-Enahara koristi promenu oblika glagola za obeležavanje fokusa, što omogućava fokusiranje na imenicu koja sledi. Da bi testirali kako govornici ovog jezika obrađuju fokusirane informacije, istraživači su snimili električnu aktivnost mozga učesnika dok su slušali rečenice sa neočekivanim rečima u fokusu ili bez fokusa.

Rezultati su pokazali da fokusirane informacije generišu izraženiji N400 odgovor, bez obzira na način obeležavanja fokusa. Ovo ukazuje na univerzalni obrazac u kome označavanje fokusa rezultira povećanjem regulacije fokusiranih informacija.

„Naši nalazi ukazuju na univerzalni obrazac u kojem označavanje fokusa rezultira povećanjem regulacije fokusiranih informacija, bez obzira na to kako su one lingvistički označene,“ izjavio je viši istraživač Peter Hagoort, direktor Dondersovog instituta za mozak, kogniciju i ponašanje. Ovi nalazi su značajni za lingvističke teorije i kognitivne modele obrade jezika, proširujući istraživanja uključivanjem ne-ČUDNOG (WEIRD – Zapadni, obrazovani, industrijalizovani, bogati i demokratski) jezika.