Brisanje „loših uspomena“ moglo bi da poboljša lečenje Parkinsonove bolesti

Brisanje „loših uspomena“ moglo bi da poboljša lečenje Parkinsonove bolesti

Jedan od ključnih terapijskih pristupa za oboljele od Parkinsonove bolesti može s vremenom izazvati neželjene efekte poput drhtanja i tremora, što može ograničiti dugoročne koristi ovog tretmana. Nova istraživanja su identifikovala određene ćelije u vitalnom delu mozga koje reagiraju na terapiju na način sličan procesima povezanim sa formiranjem pamćenja. Ovo otkriće sugerira da se neželjeni efekti mogu umanjiti blokiranjem formiranja „loših uspomena“.

L-DOPA, poznata i kao Levodopa, se koristi za nadoknadu nedostatka dopamina u mozgu kod Parkinsonove bolesti. Iako nije lek, može ublažiti simptome bolesti. Međutim, nakon duže primene, mogu se javiti diskinezije, što dovodi do nekontrolisanih pokreta kao što su trzanje, ljuljanje i pomeranje glave.

Profesor patologije David Figge sa Univerziteta Alabama u Birmingemu ističe da umesto potrage za potpuno novim pristupom, istraživači su se fokusirali na sprečavanje razvoja diskinezija. Kroz eksperimente na miševima, Figge i njegov tim su istraživali zašto L-DOPA dovodi do ovih neželjenih efekata. Otkrili su aktivnost u delu mozga koji kontroliše motoričke funkcije, poznatom kao strijatum, i uočili sličnosti sa procesima memorije.

Neuroni poznati kao D1-MSN su bili ključni u ovom procesu, izražavajući gene koji reaguju na L-DOPA i stvarajući veze sa drugim neuronima, što je bitan korak u formiranju pamćenja. Blokiranjem proteina aktivin A, proizvedenog od strane jednog od gena u ovim neuronima, istraživači su uspeli da zaustave nastanak diskinezija.

Neurolog Karen Jaunarajs ističe da je ovo istraživanje pokazalo da mozak formira „motoričku memoriju“, koja se aktivira svaki put kada pacijent primi L-DOPA tretman. Blokiranjem ovog procesa, simptomi diskinezija su sprečeni, što ukazuje na mogućnost brisanja memorije u mozgu vezane za motorički odgovor na ovaj lek.

Čak i kada se prekine terapija L-DOPA, ponovno pokretanje iste može dovesti do povratka diskinezija. Ovo istraživanje pruža objašnjenje za ovaj fenomen: mozak zadržava motoričke memorije koje mogu uzrokovati neželjene reakcije.

Iako su rezultati testova na miševima obećavajući, važno je istaći da će dalja istraživanja i potvrda ovih nalaza na pacijentima sa Parkinsonovom bolešću biti ključni. Cilj je zaustaviti diskinezije kako bi L-DOPA mogla nastaviti svoje pozitivno delovanje na simptome kao što su ukočenost, rigidnost, sporost pokreta i drhtanje kod oboljelih od Parkinsonove bolesti. Istovremeno, istraživanja u cilju potpunog iskorenjivanja ove bolesti se nastavljaju.

Profesor Figge naglašava da ukoliko se diskinezija uspešno spreči, pacijenti bi mogli duže da koriste terapiju za Parkinsonovu bolest. Ovo istraživanje je objavljeno u uglednom časopisu Journal of Neuroscience.