Nemački kancelar Olaf Šolc stigao u Beograd; učestvovaće na Samitu o strateškim sirovinama

Nemački kancelar Olaf Šolc stigao u Beograd; učestvovaće na Samitu o strateškim sirovinama

Nemački kancelar Olaf Šolc stigao je u Beograd, gde ga je na Aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Šolc će u petak prisustvovati Samitu o strateškim sirovinama koji će se održati u Palati Srbije.

Na aerodromu su Šolca pozdravili i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović, ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad i ambasadorka Srbije u Nemačkoj dr Snežana Janković.

Tokom Samita, koji je fokusiran na strateške sirovine, biće potpisan Memorandum o razumevanju između EU i Srbije. Ovaj memorandum obuhvatiće strateško partnerstvo u oblasti održivih sirovina, proizvodnje baterija i električnih vozila. Učestvovaće i potpredsednik Evropske komisije za energetiku Maroš Šefčovič.

Vlada Srbije je prethodno usvojila Zaključak o osnovama za zaključivanje Memoranduma, koji predviđa pet ključnih pravaca delovanja: saradnju na industrijskom nivou, istraživanje i inovacije, implementaciju visokih ekoloških i upravljačkih standarda, mobilizaciju finansijskih i investicionih instrumenata prema standardima EU, i razvoj ljudskih resursa za ostvarivanje partnerstva.

Predsednik Vučić se u četvrtak sastao sa Šolcom i na otvaranju četvrtog Samita Evropske političke zajednice u Londonu.