Nova studija otkriva potencijal heparinoida kao protivotrova za ujede zmija

Nova studija otkriva potencijal heparinoida kao protivotrova za ujede zmija

Međunarodni tim naučnika sa Univerziteta u Sidneju, Škole tropske medicine u Liverpulu, i Instituta Clodomiro Picado u Kostariki, objavio je obećavajuće rezultate u borbi protiv posledica ujeda zmija. Njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu Science Translational Medicine, ukazuje na mogućnost korišćenja heparinoida, uobičajenih lekova za razređivanje krvi, kao efikasnog protivotrova za ujede zmija.

Ova studija dolazi u trenutku kada svetski zdravstveni zvaničnici upozoravaju na zanemarene tropske bolesti, sa ujedima zmija koji svake godine rezultiraju stotinama hiljada slučajeva invalidnosti i smrti. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, ujedi zmija mogu imati razorne posledice, posebno u ruralnim i teško dostupnim oblastima.

Korišćenjem CRISPR tehnologije za uređivanje gena, tim je otkrio kako zmijski otrovi napadaju ćelije i identifikovali specifične enzime koje otrovi koriste za izazivanje štete. Otkrili su da heparinoidi mogu blokirati ove enzime i sprečiti oštećenje tkiva u laboratorijskim uslovima.

Zanimljivo, heparinoidi su pokazali sposobnost zaštite od štetnih efekata otrova raznih vrsta kobri, što otvara mogućnost za njihovu širu primenu u lečenju ugriza zmija. Naučnici planiraju dalje testiranje na ljudima, a dugoročni cilj je razvoj uređaja sličnih EpiPen-u za brzu i efikasnu primenu heparinoida na terenu.

Ovo istraživanje ne samo da obećava napredak u lečenju ugriza zmija već pokazuje i potencijal za brzu i pristupačnu distribuciju u udaljenim delovima sveta, potencijalno spašavajući hiljade života godišnje.