Da li su ekstenzije trepavica vredne rizika po zdravlje?

Da li su ekstenzije trepavica vredne rizika po zdravlje?

Ultra dugačke i guste trepavice su možda u modi, ali da li su vredne troška i rizika po zdravlje? Naše prirodne trepavice obavljaju važne funkcije, uključujući zaštitu očiju od čestica, bakterija i virusa. Razmotrićemo rizike povezane sa ekstenzijama trepavica, uključujući moguće zdravstvene probleme i komplikacije.

Trepavice štite oči tako što odvode vazduh od površine očne jabučice, teraju nas da trepnemo i drže oči podmazanim. Bez ove zaštite, oči su izložene elementima, bakterijama i virusima.

Ekstenzije trepavica su pojedinačna vlakna pričvršćena za svaku prirodnu trepavicu pomoću lepka. Materijali mogu biti prirodni (svila, dlake nerca ili konja) ili sintetički (najlon, plastika). Lepak može izazvati iritaciju, čak i bez alergijske reakcije.

Lepak za trepavice može izazvati probleme, uključujući slučajeve kada je lepak upao u oči, što je dovelo do keratokonjunktivitisa, stanja koje uključuje upalu rožnjače i konjunktive. Preko 60% žena prijavilo je ovaj problem nakon kontakta sa lepakom. Takođe, upotreba superlepka umesto lepka za trepavice može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Jedna studija je testirala 37 lepkova za trepavice i otkrila da 75% profesionalnih lepkova i 24% potrošačkih lepkova sadrži formaldehid, poznatu kancerogenu supstancu. Formaldehid može izazvati toksični konjunktivitis i eroziju konjunktive.

Najčešće prijavljena komplikacija je blefaritis, zapaljenje ili iritacija očnih kapaka. Promene na prirodnim trepavicama mogu dovesti do nakupljanja bakterija i pojave ječiva. Loša higijena salona može izazvati zarazu grinjama trepavica.

Neki ljudi koriste serume za rast trepavica koji sadrže prostaglandin, molekul koji može povećati dužinu, debljinu i tamnost trepavica. Međutim, prostaglandini mogu promeniti boju šarenice i dovesti do gubitka masnog tkiva oko oka.

Ako želite da koristite ekstenzije trepavica, obavezno idite kod iskusnog tehničara u profesionalni salon sa pažljivom higijenom. Ekstenzije ne bi trebalo da budu redovna navika kako bi se očuvalo zdravlje prirodnih trepavica. Razmislite o alternativama poput seruma za trepavice, uzimajući u obzir moguće rizike.

Ekstenzije trepavica mogu pružiti privremeno estetsko zadovoljstvo, ali dolaze sa značajnim rizicima po zdravlje očiju. Važno je biti svestan ovih rizika i doneti informisane odluke kako bi se očuvalo zdravlje očiju i prirodnih trepavica.