Nadzorno veće Predstavničkog doma pozvalo je direktora Tajne službe da svedoči o pokušaju atentata na Trampa

Nadzorno veće Predstavničkog doma pozvalo je direktora Tajne službe da svedoči o pokušaju atentata na Trampa

Zastupnik Džejms Komer, republikanski predsedavajući Odbora za nadzor i odgovornost Predstavničkog doma Sjedinjenih Država, izdao je sudski poziv direktorki Tajne službe Kimberli Čitl, zahtevajući njeno prisustvo pred komitetom u ponedeljak. Ovo će biti prvo kongresno saslušanje u vezi s pokušajem atentata na bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Komer je prvobitno izjavio da se Tajna služba obavezala na prisustvo Čitlove, ali su se zvaničnici unutrašnje bezbednosti umešali, što je rezultiralo nedostatkom „smislenih ažuriranja ili informacija“ podeljenih sa komitetom. Komer je kritikovao Čitlovu zbog „nedostatka transparentnosti i nesaradnje“ i zatražio je njenu smenu.

Čitl je izjavila da Tajna služba razume važnost revizije koju je naredio predsednik Džo Bajden i da će u potpunosti sarađivati sa kongresnim komitetima koji istražuju incident. Komer je u pismu Čitlovoj napisao: „Pokušaj ubistva bivšeg predsednika i sadašnjeg republikanskog kandidata za predsednika predstavlja potpuni neuspeh osnovne misije agencije i zahteva nadzor Kongresa.“

Sudski poziv je bio deo događaja koji su usledili nakon pokušaja atentata prošle subote. Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson najavio je formiranje radne grupe koja će istražiti bezbednosne propuste tokom pokušaja atentata i pozvao Čitlovu da podnese ostavku. Džonson je izjavio da će radnu grupu činiti republikanci i demokrate, te da će imati ovlašćenje za izdavanje sudskih poziva.

Generalni inspektor Ministarstva za unutrašnju bezbednost otvorio je istragu o postupanju Tajne službe sa obezbeđenjem Trampa na dan incidenta. Bajden je već naložio nezavisnu reviziju bezbednosti na skupu.

Incident se desio kada je dvadesetogodišnji strelac Tomas Metju Kruks uspeo da priđe na 135 metara od bine na kojoj je govorio Tramp i otvorio vatru. Uprkos dodatnim merama bezbednosti zbog pretnji iz Irana, Kruks je uspeo da probije obezbeđenje. Trampa su agenti Tajne službe brzo evakuisali, a snajperisti su neutralisali napadača. Tramp je zadobio lakše povrede uha, dok su jedan učesnik mitinga poginuo, a dvojica su teško ranjena.

Čitl je izjavila da njena agencija radi na utvrđivanju kako je došlo do pucnjave i na sprečavanju sličnih incidenata u budućnosti. Tajna služba, sa oko 7.800 članova osoblja, odgovorna je za zaštitu predsednika, potpredsednika, njihovih porodica, bivših predsednika i drugih visokih zvaničnika.