Direktna inhibicija peptida povezana sa genom kalcitonina smanjuje akne, rozaceu kod pacijenata sa migrenom

Direktna inhibicija peptida povezana sa genom kalcitonina smanjuje akne, rozaceu kod pacijenata sa migrenom

Za pacijente koji pate od migrene, direktna inhibicija peptida povezanog sa genom kalcitonina (CGRP) sa monoklonskim antitelima (mAbs) povezana je sa smanjenim stopama akni i rozacee u poređenju sa bez inhibicije (topiramat) ili indirektne inhibicije (triptani), prema objavljenom istraživačkom pismu onlajn 10. jula u JAMA Dermatologiji.

Christopher J. Thang, sa Medicinskog ogranka Univerziteta Teksas u Galvestonu, i kolege su ispitali da li je inhibicija CGRP povezana sa smanjenim stopama razvoja akni ili rozacee u kohortnoj studiji.

Pacijenti koji su imali migrene su stratifikovani u četiri grupe lečenja: CGRP inhibitor (CGRPi) mAbs, CGRPi nepeptidni mali molekuli (gepanti), triptani i topiramat. Kohortna poređenja su nezavisno 1:1 usklađena s rezultatom sklonosti prema starosti u indeksu, demografiji i potencijalnim zbunjujućim lekovima i komorbiditetima koristeći pohlepni algoritam za podudaranje najbližeg suseda.

Istraživači su otkrili da je među pacijentima koji su lečeni CGRPi mAb koji se podudaraju sa onima koji su lečeni triptanima, izloženost CGRPi mAb bila povezana sa značajno smanjenom stopom akni i rozacee.

Izloženost CGRPi mAb takođe je bila povezana sa značajno smanjenim stopama akni i rozacee u poređenju sa topiramatom. Izloženost CGRPi mAb bila je povezana sa smanjenom stopom akni u poređenju sa gepantom, iako razlika nije bila statistički značajna, i sa značajno smanjenom stopom rozacee.

„Dok su potrebne dalje studije, uključujući randomizovana klinička ispitivanja, da bi se ispitali efekti inhibicije CGRP-a na razvoj akni i rozacee, ova studija naglašava inhibiciju CGRP-a kao novi terapeutski put za oba stanja“, pišu autori.