Vlada Srbije preduzima mere za vraćanje pravnog poretka projekta „Jadar“ u skladu sa odlukom Ustavnog suda

Vlada Srbije preduzima mere za vraćanje pravnog poretka projekta „Jadar“ u skladu sa odlukom Ustavnog suda

Vlada Srbije je danas saopštila da preduzima mere kojima bi se pravni poredak po pitanju projekta „Jadar“ vratio u stanje pre donošenja Uredbe koja je proglašena neustavnom. Ova odluka dolazi nakon što je Ustavni sud Srbije 11. jula utvrdio da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju područja posebne namene za realizaciju Projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita nije u skladu sa Ustavom i zakonom.

U saopštenju Vlade se navodi da je cilj donošenja nove Uredbe omogućavanje dalje primene prethodne Uredbe i okončanje započetih postupaka na ustavan i zakonit način.

Ustavni sud je u svojoj odluci naglasio da se iz nadležnosti Vlade utvrđenih Ustavom i zakonskim odredbama o prostornom planiranju ne može zaključiti da Vlada nije imala nadležnost da donese Uredbu o prestanku važenja prethodne Uredbe. Međutim, sud je utvrdio da je Vlada prekoračila svoje nadležnosti jer je Uredba doneta na način koji nije u skladu sa članom 3. Ustava, Zakonom o Vladi i Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu.

Ustavni sud je dodatno istakao da ovom odlukom ne „oživljava“ prethodno donetu Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene iz 2020. godine, te se ne zadire u ustavnu nadležnost Vlade da utvrđuje i vodi politiku i da, u skladu sa Ustavom i zakonom, odluči o daljoj realizaciji konkretnog projekta.

Vlada Srbije je 2022. godine ukinula Uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta „Jadar“ iz 2020. godine, navodeći da će nadležni organi staviti van snage sve akte donete radi realizacije tog projekta i obustaviti sve započete postupke.

Odluka Vlade da preduzme mere za vraćanje pravnog poretka naglašava važnost poštovanja ustavnih i zakonskih procedura, kao i njenog opredeljenja za transparentnost i zakonitost u realizaciji značajnih projekata kao što je „Jadar“.