Zabrinjavajući porast trudnoća tinejdžerki u podsaharskoj Africi uprkos globalnom opadanju

Zabrinjavajući porast trudnoća tinejdžerki u podsaharskoj Africi uprkos globalnom opadanju

Novi izveštaj Škole javnog zdravlja Mailman Univerziteta Kolumbija i Centra za starenje Kolumbije, u saradnji sa Norveškim institutom za javno zdravlje, otkriva alarmantan trend: dok su globalne stope plodnosti adolescenata značajno opale, podsaharska Afrika beleži porast trudnoće tinejdžerki. Udeo ovog regiona u globalnim rođenjima adolescenata porastao je sa 12% u 1950. na 47% u 2020. godini, a predviđa se da će dostići 67% do 2035. godine.

Nalazi su objavljeni u časopisu Studije o planiranju porodice.

„Ova razlika je povezana sa ograničenom upotrebom moderne kontracepcije, nižim nivoom obrazovanja i ranim brakovima, koji su još uvek rasprostranjeni u ovom regionu“, rekao je Vegard Skirbek, glavni istraživač Centra za zdravlje i starenje. „Uprkos globalnom napretku, broj rođenih tinejdžera ostaje visok i apsolutni brojevi rastu u regionima sa brzim rastom populacije, što značajno utiče na ukupan globalni trend.“

Podsaharska Afrika se pojavila kao svetski region sa najviše rađanja tinejdžera, povećavajući svoj udeo u globalnim rođenjima tinejdžera tokom poslednjih 70 godina, dok je udeo adolescentske populacije uzrasta od 15 do 19 godina porastao sa 7,5% na 19%.

Istraživači su analizirali podatke iz više izvora, uključujući Vorld Population Prospects 2022, Svetska upotreba kontracepcije 2022, Svetski podaci o braku 2019, i indikator svetskog razvoja.

U apsolutnim brojevima, broj rođenih u podsaharskoj Africi porastao je sa 4,5 miliona u 2000. na 6,1 milion u 2021. Istovremeno, broj rođenih tinejdžera u ostatku sveta smanjio se sa 13,5 miliona na 6,7 miliona.

Visoke stope fertiliteta među tinejdžerima u podsaharskoj Africi predstavljaju značajne izazove i na individualnom i na društvenom nivou. Međunarodne organizacije, uključujući SZO i UN, naglašavaju potrebu za smanjenjem rađanja dece među adolescentima kao deo širih napora da se obezbedi univerzalni pristup seksualnoj i reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju.

Prema istraživačima, efikasne politike su ključne za rešavanje ovog problema, kao što su smanjenje rađanja među adolescentima, podizanje nivoa obrazovanja žena, povećanje zakonskog i efektivnog uzrasta za udaju i obezbeđivanje besplatnih ili subvencionisanih savremenih kontraceptiva.

„Bez ciljanih intervencija, sve veći broj porođaja majki tinejdžerki u podsaharskoj Africi mogao bi da preokrene globalni napredak u smanjenju plodnosti adolescenata“, upozoravaju istraživači.

Očekuje se da će broj majki tinejdžerki u podsaharskoj Africi nastaviti da raste u narednim decenijama zbog stalnog porasta tinejdžerskih kohorti u regionu, što nadmašuje pad stope fertiliteta tinejdžera.

Koautori ovog izveštaja su Thomas Spoorenberg iz Odeljenja Ujedinjenih nacija za ekonomska i socijalna pitanja, Ellen Øen Carlsen i Martin Flatø iz Centra za plodnost i zdravlje u Oslu, Marcin Stonavski iz Ekonomskog univerziteta u Krakovu i Vegard Skirbek iz Centra za plodnost i zdravlje, Columbia Mailman School i Norveški institut za javno zdravlje u Oslu.