Elon Mask kaže da premešta sedište kompanija Spacex i X iz Kalifornije u Teksas

Elon Mask kaže da premešta sedište kompanija Spacex i X iz Kalifornije u Teksas

Milijarder Elon Mask najavio je premještanje sedišta svojih kompanija SpaceX i X iz Kalifornije u Teksas. Mask je u utorak objavio da planira preseljenje SpaceX-a iz Hawthornea, Kalifornija, u Starbase, Teksas, dok će X biti premešten iz San Franciska u Austin.

Razlog za ovu odluku je novi zakon koji je potpisao guverner Kalifornije, Gavin Newsom. Zakon zabranjuje školskim okruzima da zahtevaju od osoblja da obaveste roditelje o promeni rodne identifikacije njihovog deteta, što je Mask nazvao „poslednjom čašom“.

„Jasno sam stavio do znanja guverneru Newsomu pre otprilike godinu dana da će zakoni ove prirode naterati porodice i kompanije da napuste Kaliforniju kako bi zaštitili svoju decu,“ napisao je Mask na društvenim mrežama.

Ovo nije prvi put da Mask premešta sedište svojih kompanija iz Kalifornije u Teksas. Tesla, gde je Mask izvršni direktor, preselila je svoje korporativno sedište u Austin iz Palo Alta 2021. godine. Mask je takođe premestio svoju rezidenciju iz Kalifornije u Teksas, gde ne postoji državni porez na dohodak građana.