Stručnjak za spavanje objašnjava zašto je nekim ljudima potrebno više alarma da bi se probudili

Stručnjak za spavanje objašnjava zašto je nekim ljudima potrebno više alarma da bi se probudili

Za mnoge ljude, alarm za odlaganje je vitalni deo jutra. Jednom, dvaput ili više, to odlaže neizbežni početak dana. Međutim, prema stručnjacima za spavanje, možda bi bilo tačnije nazvati to dugme neprijateljem.

„Zadovoljstvo je u ovom trenutku odgoditi odgodu i odložiti ustajanje iz kreveta i početak dana, ali to zapravo fragmentira i podriva kvalitet sna“, dr Brandon Peters, neurolog i ljekar za medicinu spavanja iz Virginia Mason Franciscan Health, rekao je za CNN.

Studija iz 2022. objavljena u časopisu Sleep, koju su vodili istraživači sa Univerziteta Notr Dam, otkrila je da je oko 57% od 450 učesnika uobičajeno koristilo dugme za odlaganje.

„Ovo su ljudi koji su godinama bili u radnoj snazi, radnici sa visokim stepenom stručne spreme — a 57% njih drema“, rekao je glavni autor studije Stiven Matingli u saopštenju za javnost.

„Kritično, ove statistike predstavljaju samo malu populaciju koja će verovatno biti u najboljoj poziciji u pogledu navika spavanja. Nemamo pojma o različitim starosnim grupama kao što su tinejdžeri, domaćinstva sa nižim prihodima ili bilo koja od populacija koje su istorijski više lišeni sna nego ispitanici ove studije, tako da su šanse da je ovo verovatno konzervativna procena šire populacije.

Lekarka za lekove za spavanje u Mičigenskom centru za poremećaje spavanja, dr Keti Goldstin, rekla je za CNN da je najčešći razlog zbog kojeg neko više puta koristi dugme za odlaganje spavanja nedostatak sna. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti sa sedištem u Atlanti, oko 36% Amerikanaca nije dovoljno spavalo 2022.

„Broj jedan: da li zaista spavate koliko vam je potrebno?“ upita Goldštajn. „Ne količinu sna koju mislite da biste trebali dobiti ili koju želite da dobijete, već količinu sna koja vam je zapravo potrebna. I da li to dobijate na bazi noći?“

Za većinu odraslih, sedam do devet sati sna će biti dovoljno, ali svaka osoba ima različite zahteve. Još jedan razlog zbog kojeg osoba može pritisnuti dugme za odlaganje je što je prirodno predisponirana da radi kasno u noć i da spava rano ujutro, poslovična noćna sova koja je primorana da se budi zbog ranog radnog rasporeda.

Drugi mogući uzrok dremanja je inercija sna, poremećaj koji otežava sposobnost osobe da pređe iz sna. Za većinu se, međutim, radi samo o potrebi da uhvati više Z, kažu stručnjaci.